Linkovi

CG: Članstvo u NATO obaveza i privilegija


NATO avion i zastava (arhivska fotografija)
NATO avion i zastava (arhivska fotografija)

Za Crnu Goru, članstvo u NATO predstavlja privilegiju, ali i obavezu da nastavi sa jačanjem sposobnosti, kako bi bila spremni da adekvatno odgovori na predstojeće izazove, kazao je crnogorski ministar odbrane, Predrag Bošković tokom sastanka sa delegacijom NATO Komande združenih snaga u Napulju, na čelu sa komandantom, admiralicom Mišel Hauard.

Delegacija NATO Komande združenih snaga u Napulju boravila je danas u posjeti Ministarstvu odbrane.

Bošković se zahvalio admiralici Hauard na intenzivnoj podršci koju Komanda u Napulju pruža Crnoj Gori tokom procesa evroatlantskih integracija, te upoznao sagovornicu sa dosadašnjim tokom reformskog procesa, koji će ubrzo rezultirati punopravnim članstvom Crne Gore u NATO.

Ministar je posebno ukazao na značaj podrške NATO Komande u Napulju, koja se prvenstveno odnosi na realizaciju obuke za pripadnike Vojske Crne Gore od strane mobilnih timova za obuku i održavanje ekspertskih štabnih sastanaka.

Admiralica Hauard je izrazila zadovoljstvo činjenicom da je proces ratifikacije Protokla o pristupanju Crne Gore Alijansi u završnoj fazi, ocjenjujući da je to najbolja potvrda uspješno sprovedenih reformi u Crnoj Gori.

Ona je pohvalila doprinos koji Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore pružaju radu Komande u Napulju upućivanjem pripadnika VCG na pozicije unutar Komande.

Bošković i admiralica Hauard su ocijenili da će članstvom Crne Gore u NATO, Savez dobiti kredibilnog partnera koji će biti garant stabilnosti i bezbjednosti na Zapadnom Balkanu. Sagovornici su ukazali na značaj regionalne saradnje, ocjenjujući da jedino zajedničkim naporima i integracijama mogu biti očuvani mir i stabilnost u okruženju.

Ministarstvo odbrane redovno, od 2009. godine, upućuje oficire Vojske Crne Gore na rad u NATO Komandu u Napulju, prepoznajući njen strateški značaj.

Admiralica Hauard je treći komandant JFC Napulj koji je posjetio Crnu Goru i Ministarstvo odbrane

Inače, zanimljivo je da sa najviših adresa u Crnoj Gori danas nije bilo reakcija na potpis koji je američki predsjednik Donald Tramp stavio na Protokjol o pristupanju Crne Gore Alijansi. Crnogorski zvaničnici su, međutim, ranije izjavili da taj čin ne dovode u pitanje.

Protokol o pristupanju Crne Gore treba još da ratifikuje još Španija, dok u Holandiji treba da prođe ustavni rok za eventualnu organizaciju referenduma o potvrdi Protokola.

Inače, predsjednik države, Filip Vujanović sastaće se sjutra s delegacijom Senata SAD-a, koju prevodi senator Džon Mekejn.

Uticajni američki senator koji ovih dana boravi u posjeti zemljama Zapadnog Balkanasjutra će se sastati s crnogorskim zvaničnicima.

XS
SM
MD
LG