Linkovi

"CG bezbedna, NATO važan i za investicije"


Premijer Crne Gore Duško Marković (arhivska fotografija"
Premijer Crne Gore Duško Marković (arhivska fotografija"

Crna Gora je bezbjedna zemlja, saopštio je premijer Duško Marković odgovarajući na pitanja u okviru Premijerskog sata, navodeći da su bezbjednosne službe spremno dočekale turističku sezonu. Marković je kazao da je crnogorsko članstvo u NATO-u ohrabrenje stranim investitorima da svoj biznis šire u državi, čiji je pravni i ekonomski sistem zadovoljio stroge preduslove NATO-a.

Markovića je, tokom premijerskog sata, poslanik Demokratske partije socijalista Branimir Gvozdenović pitao "kakvo je stanje bezbjednosti u Crnoj Gori i šta se trenutno radi na poboljšnjaju te situacije". Premijer je rekao da je bezbjednost u Crnoj Gori, u susret turističkoj sezoni, na zadovoljavajućem nivou.

"Ali ne želim da završim samo sa takvom ocjenom. Naša država je u periodu dužem od godinu i po unazad bila izložena ozbiljnoj političkoj i bezbjednosnoj destrukciji, kako iznutra, tako i izvani“, naveo je Marković.

Kako je kazao, stepen narušavanja političkog sistema i pokušaj ugrožavanja institucija umnogome su kod pojedinaca zamagljivale sliku bezbjedne zemlje.

Ipak, bez obzira na izazove, možemo konstatovati da je bezbjednosna situacija na potrebnom nivou i da se Crna Gora oduprla i poslala jasan odgovor svima koji su je pokušali ugroziti", ocijenio je Marković. Tome su, prema njegovim riječima, doprinijeli rad policije i tužilaštva i drugih bezbjednosnih institucija, ali i bolja koordinacija sa ostalim državnim organima u lancu pravde i bezbjednosti.

Marković je najavio da će sa crnogorskim policajcima, duž crnogorske obale, patrolirati i kolege iz regiona. Kad je riječ o stanju javnog reda i mira u Crnoj Gori, Marković je ukazao da su sprovedene preventivne aktivnosti prema bezbjednosno interesantnim osobama i pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa.

"Prema informacijama koje sam dobio iz Ministarstva unutrašnjih poslova izvršeno je oko 2.550 kontrola članova organizovanih kriminalnih grupa i bezbjednosno interesantnih lica i 450 kontrola ugostiteljskih objekata čiji su vlasnici ili u kojima borave ova lica", rekao je Marković.

Poslanik Genci Nimanbegu pitao je Markovića za stav Vlade o inicijativi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za stvaranje jedinstvenog ekonomskog tržišta u regionu zapadnog Balkana.

"Iako su početkom ove godine registrovana različita tumačenja i inicijative povodom dalje integracije regiona Zapadnog Balkana, poput stvaranja takozvanih carinskih unija i zajedničkog tržišta regiona, na sastancima sa Evropskom komisijom i zemljama regiona, kao i na sastancima predstavnika naše Vlade i Evropske komisije na visokom nivou, usaglašeno je da u regionu ne možemo govoriti o jedinstvenoj carinskoj, odnosno trgovinskoj politici regiona prema trećim zemljama", rekao je Marković.

On smatra da incijativa o formiranju carinske unije i zajedničkog tržišta Zapadnog Balkana nije realna.

XS
SM
MD
LG