Linkovi

Keri stigao u Ženevu, još posla pre dogovora


Državni sekretar Džon Keri i njegov ruski kolega Sergej Lavrov rukuju se pre današnjeg susreta u Ženevi
Državni sekretar Džon Keri i njegov ruski kolega Sergej Lavrov rukuju se pre današnjeg susreta u Ženevi

Američki državni sekretar priključio se pregovorima o iranskom nuklearnom programu, koji već četvrti dan traju u Švajcarskoj...

U Ženevi još traju pregovori šest svetskih sila i predstavnika zvaničnog Teherana u vezi sa kontroverznim iranskim nuklearnim programom.

Američki državni sekretar Džon Keri doputovao je danas u Švajcarsku, noćnim letom iz Vašingtona, kako bi se priključio razgovorima, koji su možda na ivici da dovedu do uspeha u ublažavanju desetogodišnjeg spora. Keri se odmah upustio u niz razgovora sa ostalim zvaničnicima.

Strane diplomate iz grupe poznate kao P5+1, koju čine SAD, Velika Britanija, Kina, Francuska, Rusija i Nemačka, razgovaraju u Ženevi još od srede.

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijem Hejg izjavio je da i dalje predstoje "teški pregovori", jer postoje male, ali "važne razlike". Nemačke i francuske diplomate takođe kažu da ima još posla pre nego što dogovor bude postignut. Kineski zvaničnici smatraju da s razgovopri ušli u "završnu fazu".

Pregovore sa Iranom predvodi visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton, a glavna pitanja su do koje mere će Iranu biti dozvoljeno da obogaćuje uranijum i koliko će međunardone sankcije biti ublažene.
XS
SM
MD
LG