Linkovi

Trodnevna žalost u Češkoj


Kovčeg sa posmrtnim ostacima bivšeg češkog predsednika Vaclava Havela prolazi kroz masu ožalošćenih gradjana u Pragu, 21. decembra 2011.

U Pragu, zastave su spuštene na pola koplja, a kovčeg sa posmrtnim ostacima bivšeg češkog predsednika Vaclava Havela prenet je u Praški zamak gde će ostati do sahrane u petak. Hiljade ljudi duž ulica starog praškog grada, odale su poštu pokojnom predsedniku. Dok je kovčeg prolazio kroz masu ožalošćenih, od kojih su mnogi nosili crninu, povremeno se čuo aplauz. Današnjom procesijom je označen početak trodnevne žalosti.

Lider iz celog sveta najavljuju dolazak na sahranu u petak. Među njima su američka državna sekretarka Hilari Klinton sa suprugom, bivšim predsednikom Bilom Klintonom, nemačka kancelarka Angela Merkel, izraelski predsednik Šimon Peres i francuski predsednik Nikola Sarkozi.

Bivši češki predsedik je preminuo od disajnih problema u subotu u snu u 76. godini života. Havel je kao disidentski pisac postao prvi demokratski izabrani predsednik svoje zemlje. Preuzevši dužnost, predvodio je prelazak Čehoslovačke na tržišnu ekonomiju i demokratiju, kao i mirnu podelu zemlje na Češku Republiku i Slovačku 1993. Vaclav Havel je bio predsednik Čehoslovačke od 1989. do ’92. i Češke od ’93. do 2003.

XS
SM
MD
LG