Linkovi

Policajka iz Ostina nastavlja nasledje svog oca


Monika Mekoj, policajka u Teksasu, nastavlja nasledje svog oca koji je zaustavio napadača Čarlsa Vitmana tokom masovnog ubistva na kampusu Univerziteta Teksasa pre pet decenija.
Monika Mekoj, policajka u Teksasu, nastavlja nasledje svog oca koji je zaustavio napadača Čarlsa Vitmana tokom masovnog ubistva na kampusu Univerziteta Teksasa pre pet decenija.

U ponedeljak se navršilo tačno 50 godina od prvog masovnog ubistva na koledž kampusima u modernoj američkoj istoriji – kada se mentalno poremećeni Čarls Vitman popeo na toranj Univerziteta Teksas u Ostinu i otvorio vatru na prolaznike usmrtivši 17 osoba. Ćerka jednog od policajaca koji su zaustavili teror tako što su se popeli na toranj i ubili Vitmana, danas je i sama policajka i patrolira istim delom Ostina, u kojem je nekada patrolirao njen otac. Ona predstavlja kako nasleđe svog oca u javnoj službi, tako i današnje profesionalne standarde zaposlenih u policiji.

Policajka Monika Mekoj teši udovicu ostinskog policajca Bilija Spida na dan sećanja i tuge...Pre 50 godina, metak je pogodio policajca Spida nedugo pošto je stigao na kampus. Džini Spid Šoun je tada imala 21 godinu, udata za Bilija tek nešto više od dve godine.

“Imali smo divan život, ali evo, i danas mi je teško”

Monka Mekoj je rođena nekoliko godina posle tragedije, ali je duboko povezana s njom. Njen otac Hjuston Mekoj jedan je od policajaca koji su se popeli na toranj i ubili snajperistu. Ona sada noću patrolira istim delovima grada u kojima je patrolirao njen otac.

"S vremena na vreme, razmišljam o tome. Pogledam gore zabezeknuta onim što se desilo tamo i tužna zbog toga što se to desilo”.

Današnja policija je znatno više raznolika, bolje obučena i bolje opremljena neko što je to bio slučaj 1966.

“Jednom kada bi izašli iz patrolnog vozila, više uopšte nisu imali kontakt jedan sa drugim”, priča Monika.

Dve godine posle pucnjave, Monikin otac napustio je policiju da bi radio u avijaciji, ali je ona odrasla slušajući njegove policijske priče.

“Dok sam gledala njegove stare fotografije, bila sam impresionirana; ostavile su utisak na mene”.

Pošto je odgajila svoju decu, Monika Mekoj se prijavila na Akademiju za obuku policajaca u Ostinu i diplomirala 2013. godine. Nažalost, njen otac je preminuo godinu dana ranije.

Pre deset godina, Monika je pomogla u organizaciji ponovnog okupljanja policajaca koji su učestvovali u zaustavljaju Vitmana. Niko od njih ne voli da ga zovu herojem.

“Moj otac je uvek govorio da ako je postojao jedan heroj tog dana, onda ih je bilo hiljadu. Bio je jednostavno policajac koji je radio svoj posao. Uvek je govorio da se samo našao na pravom mestu, u pravo vreme, sa pravim oružjem”.

Monika Mekoj ističe da su najvažniji delovi posla policajaca da pomognu ljudima i zaštite građane – nešto što je ona sama naučila od svog oca.

XS
SM
MD
LG