Linkovi

Cerar i Vučić: Dobi odnosi Srbije i Slovenije


Premijeri Srbije i Slovenije danas na Brdu kod Kranja
Premijeri Srbije i Slovenije danas na Brdu kod Kranja

Premijeri dve zemlje sa svojim delegacijama održali susret na Brdu kod Kranja... Predsednik Vlade Slovenije ponovio podršku Beogradu na evropskom putu, srpski premijer uzvratio tvrdnjom da je Slovenija jedan od ključnih trgovinskih partnera...

Na Brdu kod Kranja u Sloveniji danas je održan susret delegacija Slovenije i Srbije, koju su predvodili premijeri Miro Cerar i Aleksandar Vučić. Istaknut je visok nivo političke i privredne saradnje.

Premjeri Slovenije i Srbije – Miro Cerar i Aleksandar Vučić složili su se danas da dve zemlje imaju dobre političke i privredne odnose i da postoji prostor da ekonomska saradnja dve zemlje bude još veća.

Posle razgovora na Brdu kod Kranja, slovenački premijer je ponovio podršku Slovenije Srbiji na evropskom putu i pohvalio reformske poteze Beograda. Slovenačke firme su zainteresovane da se uključe u proces privatizacije u Srbiji, rekao je Miro Cerar i dodao da Slovenija može da ponudi specifična znanja svojih firmi radi pospešivanja privredne delatnosti u Srbiji:

"Takođe, dve države se mogu međusobno pomoći tako što je Srbija za Sloveniju svojevrstan prozor ka drugim tržištima, zemljama i delovima sveta, kao što i Slovenija za Srbiju predstavlja prozor ka Evropskoj uniji".

Prema rečima Aleksandra Vučića Srbija u Sloveniji vidi izrazitog prijatelja, zemlju veoma važnu u ovom delu Evrope i jednog od ključnih trgovinskih partnera. Premijer Srbije je Vučić je istakao da je sa slovenačkim kolegom razgovarao i o saradnji u namenskoj industriji, građevinarstvu, izgradnji pruge Beograd - Budimpešta, projektu Beograd na vodi:

"Slovenija je danas veoma važna zemlja u ovom delu Evrope, Slovenija je jedan od ključnih partnera Srbije. Naša trgovinska razmena je bila 776 miliona evra za 2014. godinu i mi mislimo da ta trgovinska razmena može da bude još veća".

Vučić je rekao da očekuje dolazak novih slovenačkih investitora u Srbiju, ali i srpskih u Sloveniju. U tom kontekstu on je pomenuo fabriku "Fruktal" u Sloveniji, koju je preuzela kompanija "Nektar" iz Srbije, i dodao da veruje da dve zemlje mogu da imaju još takvih primera saradnje.

XS
SM
MD
LG