Linkovi

Vučić u SB UN: Istorijski iskorak za Srbiju


U Njujorku je u toku redovna sednica Saveta bezbednosti o Kosovu na kojoj je razmatran tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN, Ban Ki-Muna.

Šef UNMIK-a Farid Zarif je tokom svog obraćanja pozvao političke lidere na Kosovu da što prije okončaju proces formiranja vlade i institucija, navodeći da je šestomesečno odlaganje izazvalo nezadovoljstvo javnosti, dalje odložilo preko potrebne insitutucionalne reforme i nastavak dijaloga sa Beogradom.

Uz podsećanje da su u međuvremenu nastavljeni pregovori na tehničkom nivou, Zarif je pozdravio napore tehničkih timova Beograda i Prištine i njihove sporazume koji su, kako je naveo, osnažili primenu prethodno postignutih sporazuma o integrisanom upravljanju graničnim prelazima i slobodi kretanja. Šef UNMIK-a je međutim naglasio da se mora nastaviti dijalog na visokom nivou što je prije moguće.

Zarif je ocenio da je važno integrisati u kosovski sistem četiri opštine sa severa Kosova sa većinskim srpskim stanovništvom i konstatovao da se povratak izbeglica na Kosovo odvija sporo,

Šef UNMIK-a se, između ostalog, osvrnuo i na etnički motivisane incidente posle utakmice između reprezentacija Srbije i Albanije navodeći da su oni pokazali da i građani i vlasti treba da se ponašaju odgovornije, kako se be ni izgubio zamah u pogledu regionalne saradnje. Zarif je istakao da je poseta albanskog premijera Edija Rame, uprkos incidentima, ipak realizovana čime je prekinuta ćutnja od 68 godina. To je znak u dobrom pravcu, kao i ministarski sastanak, kojem su prisustvovali i predstavnici Kosova, koji predstavlja znak poboljšane atmosfere za saradnju, rekao je Zarif.

Stavove Srbije izneo je predsednik Vlade Aleksandar Vučić, koji se prethodno u Njujorku sastao sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki Munom. U toku razgovora, Ban Ki Mun je istakao da su odnosi Beograda i Prištine veoma važni i izrazio nadu da će dijalog na najvišem nivou biti nastavljen po formiranju Vlade u Prištini.

Vučić je u obraćanju Savetu bezbednosti poručio da Srbija ima dosledan stav da neće priznati unilateralno proglašenje nezavisnosti Kosova, ali da taj stav nije prepreka razgovorima i sve življoj komunikaciji sa Prištinom. Premijer Srbije je izjavio da se Srbija drži dalje od bilo kakvih, pa čak i verbalnih konflikta u regionu, što je znak njene snage i dugoročnog, strateškog razmišljanja.

"Posle veka sukoba, napravili smo iskorak koji se može nazvati istorijskim i umesto sukoba izabrali smo dogovor, a umesto smrti, izabrali smo život", istakao je Vučić.

On je naveo da Beograd želi mir u celom regionu, i slobodno kretanje ljudi i ideja. Vučić je istakao da zbog tog novog, pozitivnog pristupa Srbije u regionu postoji sve manji strah medju susedima i sve veće prihvatanje inicijativa koje potiču iz Srbije. Ističući da Srbija čeka završetak formiranja vlade u Prištini kako bi imala sagovornika sa druge strane stola ali da u medjuvremenu radi na primeni mera u skladu sa Briselskim sporazumom.

Kao jednu od primedbi na izveštaj generalnog sekretara UN, Vučič je izneo da Srbija ne može da prihvati deo koji se odnosi na stanje na severu Kosova i Metohije, a kojim se nepotpuno a time i netačno interpretira situacija u naselju Brdjani.

Na kraju govora, Vučić se osvrnuo i na incident sa dronom, koji je pomenuo i šef UNMIK-a Farid Zarif. On je naglasio da Srbija nema "nikakve veze sa tim incidentom", te da je reagovala na adekvatan način i posle 14 dana ugostila albanskog premijera Edija Ramu.

"Incident su izazvali albanski navijači, koji su zastavu Velike Albanije uneli u centar Beograda. Zamislite šta bi bilo da se to dogodilo u nekoj drugoj državi?" rekao je Vučić na sednici SB.

U ime Kosova govorio je odlazeći premijer Hašim Tači, koji je istakao da je Kosov uspostavilo stvarnu decentralizaciju vlasti i da je danas jedna slobodna i stabilna demokratija sa rastućom ekonomijom i savremenim zakonima koji garantuju prava svih gradjana, a posebno pripadnika manjina.

Tači je izjavio da sever Kosova i dalje predstavlja izvor nestabilnosti, ali da je protekla godina prošla u znaku "cementiranja" teritorijalnog integriteta Kosova. On je poručio da je svestan da srpsko stanovništvo oseća nepoverenje prema vlastima u Prištini posle svih dogadjaja proteklih decenija ali da postoji velika nada da će svi žitelji Kosova zajedno uskoro realizovati svoj san o boljem životu i ekonomskoj stabilnosti.

"Učešće Srba sa severa Kosova po prvi put na nacionalnim izborima, organizovanim u skladu sa zakonima Kosova, kao i učešće srpskih lidera u pregovorima o formiranju vladinih institucija posle izbora u junu predstavljaju dobar znak i veliku nadu da ovo bolno poglavlje istorije počinje da se rešava", poručio je Tači.

Kosovski premijer je dodao da je dijalog sa Srbijom nastavljen, i da je na tehničkom nivou ostvareno mnogo uspeha u normalizaciji odnosa iako je "ostalo još dosta posla". On je podsetio da je Srbija potpisala sporazum sa Kosovom o normalizaciji odnosa ali i ocenio da kod srpske strane postoji još dosta otpora njegovoj punoj implementaciji. "Znam da to nije lak posao jer sam i sam bio nazivan izdajnikom zato što sam ga potpisao i razumem da rukovodstvo Srbije ima izazove u prihvatanju te realnosti, ali to ne sme da služi kao izgovor i primena sporazuma u praksi mora da se nastavi", kazao je Tači, naglašavajući da će Kosovo primeniti "svako slovo i svaku preduzetu obavezu" koja se odnosi na integraciju srpske manjine.

XS
SM
MD
LG