Linkovi

Napetost u Centralnoafričkoj Republici


Vojnik iz kontingenta Čada u Afričkim multinacionalnim snagama
Vojnik iz kontingenta Čada u Afričkim multinacionalnim snagama

Oko 500 vojnika iz Čada, Gabona i Republike Kongo danas je stacionirano u gradu Damari u Centralnoj Afričkoj Republici.

Multinacionalne snage raspoređene su izmedju pobunjenika i vladinih trupa u Centralnoafričkoj republici (CAR), dok regionalni lideri nastoje da privole dve strane da počnu mirovne pregovore.

Dopisnica Glasa Amerike En Luk, izveštava iz Centralnoafričke Republike da je oko 500 vojnika iz Čada, Gabona i Republike Kongo danas stacionirano u gradu Damari.

Taj grad nalazi se oko 75 kilometara severno od glavnog grada Banguia i oko 110 kilometara južno od grada Sibuta, kojeg kontrolišu pobunjenici.

Šef regionalnih snaga, general Žan Filiks Akaga, danas je upozorio pobunjenike da bi napasti Damaru značilo „proglašenje rata“ Ekonomskoj zajednici centralnoafričkih zemalja, koju sačinjava deset zemalja.

On je takodje rekao da vladine trupe neće izlaziti van Damare radi napada na pobunjenike.

Koalicija pobunjenika, poznata kao Seleka, zauzela je nekoliko velikih gradova u Centralnoafričkoj Republici od početka ofanzive 10. decembra.

U sredu su sledbenici predsednika Fransoa Bozizea postavili blokade na puteve i kontrolisali vozila ka glavnom gradu kako bi zaustavili upade pobunjenika od kojih se strahovalo. U Banguiu se sve češće čuju glasine da pobunjenici pokušavaju da se infiltriraju u taj grad.
XS
SM
MD
LG