Linkovi

Čavušoglu u Podgorici: Erdogan dolazi u CG u 2017.


Ministri inostranih poslova Turske i Crne Gore, Mevlut Čavušoglu i Srđan Darmanović, na konferenciji za novinare u Podgorici, 10. maj 2017.
Ministri inostranih poslova Turske i Crne Gore, Mevlut Čavušoglu i Srđan Darmanović, na konferenciji za novinare u Podgorici, 10. maj 2017.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan posjetiće ove godine Crnu Goru. To je saopštio ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavošoglu u Podgorici nakon susreta s crnogorskim kolegom Srđanom Darmanovićem. Poručio je da je Crna Gora stabilna i da je saveznik Turske

Na sastanku dva ministra je istaknuto da su politički odnosi dvije zemlje izvanredni, a da ekonomski svakodnevno jačaju.

“Imamo izvanredne političke odnose, a ekonomski odnosi iz dana u dan sve više jačaju. Crna Gora će ubrzo postati punopravna članica NATO-a, i tokom tog procesa Turska je iskazala iskrenu podršku Crnoj Gori, a tokom članstva Crne Gore mi ćemo sa podrškom nastaviti“, kazao je Čavošoglu.

On je rekao da se saradnja dvije države mora produbiti i da turske kompanije pokazuju sve više interesovanja za Crnu Goru.

“Robna razmjena između Turske i Crne Gore je oko 75 miliona eura. Mislim da ovo nije dovoljno, zbog toga moramo povećati izvoz, ali i povećati našu proizvodnju. Takođe, imamo dobru kulturnu saradnju“, kazao je Čavošoglu.

Istakao je da Crna Gora u regionu predstavlja zemlju koja je veoma stabilna.

“Crna Gora je već završila proces ulaska u NATO, zbog toga želim da iskažem veliko zadovoljstvo. S druge strane, Crna Gora dobro napreduje prema evropskim integracijama. Ona je zemlja za primjer i sve što je uradila mi posmatramo s radošću. Crna Gora je naš saveznik“, poručio je turski šef diplomatije.

Na pitanje kako komentarišu političku stabilnost na Balkanu, Čavošoglu je kazao da stabilnost i bezbjednost Zapadnog Balkana nije važna samo za ovaj region, već i za evropski kontinent i za Tursku.

“Svako mora da podrži stabilnost ovog regiona. Prošle godine se i Crna Gora susrela sa problemima, imali ste pokušaj puča. Turska, koja je i to doživjela, je neko ko najbolje razumije tu situaciju. Zbog toga je važno članstvo Crne Gore u NATO. Sve što se dešava na Zapadnom Balkanu utiče na Evropu“, poručio je Čavošoglu.

On je najavio da će predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan ove godine posjetiti Crnu Goru. Crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović kazao je da je posjeta posjeta ministra Čavušoglua značajna, jer predstavlja korak ka intenziviranju političkog dijaloga između Crne Gore i Turske.

“Ministru Čavušogluu sam zahvalio za svu podršku koju je Turska pružala i pruža našim evroatlantskim integracijama. Tokom razgovora smo konstatovali da su bileteralni odnosi odlični, da postoji visok stepen međusobnog razumijevanja i da je pred nama period daljeg jačanja svih odnosa saradnje, naročito u ekonomskoj sferi. U tom pravcu, predstoji nam niz potpisivanja sporazuma, kao i uspotavljanje cnogorsko-turskog kluba u Ankari, čime će se osnažiti poslovno partnerstvo između dvije zemlje“, kazao je Darmanović.

On je istakao da je Crna Gora veoma zainteresovana za privlačenje turskih investicija i otvorena je za unapređenje odnosa sa Turskom u oblasti energetike, turizma, poljoprivrede i industrije.

“Konstatovali smo da posebnu sponu u našim odnosima predstavlja brojna dijaspora i crnogorski studenti u Turskoj“, rekao je Darmanović.

XS
SM
MD
LG