Linkovi

Ešton putuje u Ukrajinu sa novčanom ponudom


Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič i Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton (arhiva)
Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič i Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton (arhiva)

Visoka predstavnica EU, Ketrin Ešton otputovala u Kijev sa, kako se saznaje, evropsko-američkom finansijskom ponudom za Ukrajinu u zamenu za političko rešenje u zemlji.

Po drugi put u nekoliko dana visoka predstavnica Evropske unije, Ketrin Ešton putuje u Kijev. Ovaj put, kako se saznaje, nosi zajednički euro-američki prijedlog finansijske pomoći Ukrajini, tražeći zauzvrat, više sluha ukrajinskih vlasti za zahtjeve opozicije i političko rješenje krize u toj zemlji.

Nikome danas u Ukrajini nije laka pozicija, čak bi se moglo reći da trenutno bolje stoje promrzli demonstranti na ulicama Kijeva i brojnih drugih ukrajinskih gradova, nego zvanična vlast. Nije samo opšte nezadovoljstvo njihovim potezima razlog tome - ostali su, naime, kratki i za obećane ruske pare - 15 milijardi dolara, koje je Moskva zaustavila, tvrdi, dok se ne riješi pitanje ukrajinskog duga za prirodni gas.

Tako su se istopili svi razlozi, ako ih je i bilo, da novembra prošle godine predsjednik Janukovič okrene ledja EU i pruži ruke Putinu.

Sa druge, evropske i američke strane, sve su glasniji pozivi da se zvaničnom Kijevu zaprijeti sankcijama. U takvoj atmosferi, pozicija upornih demonstranata je mogla samo da jača. Opozicija nije pristala na za njih kozmetičke ustupke i sada, snažnije nego ikada traži izmjene ustava i prijevremene predsjedničke izbore.

U Briselu je procijenjeno da je došao trenutak za ponudu. Mada se krije konačna cifra koja će biti ponudjena Kijevu, vjeruje se da je ona blizu svote kojoj se predsjednik Janukovič za sada uzalud nada od Rusa.

"Visoka predstavnica EU putuje danas poslijepodne u Kijev, tamo će se susresti sa predstavnicima vlasti, opozicije i civilnog društva, i pomoći će, koliko god to bude moguće, u traženju odgovora na pitanje: kako EU može da pomogne da se aktuelna kriza riješi političkim sredstvima", kaže portaparol Evropske komisjie, Olivije Bejli.

Vjeruje se da su prijevremeni izbori jedan od uslova sa kojima u Kijev putuje Visoka predstavnica EU.

"Treba nam političko rješenje i jasni su elementi takvog rješenja. Razgovarali smo o prijevremenim predsjedničkim izborima koji moraju biti slobodni i pošteni, ali kada će biti održani, to je na samim Ukrajincima da odluče o tome", poručila je portparolka Visoke predstavnice EU, Maja Kocijančić.

Vjeruje se da je ovaj put, umjesto praznih fraza podrške, u torbi Visoke predstavnice, sem novca i oštro upozorenje da je euro-američki blok sve bliže sankcijama koje će, prije svega, biti usmjerene prema članovima aktuelnog ukrajinskog režima.
XS
SM
MD
LG