Linkovi

Više od 20 mrtvih u Somaliji


Mesto napada u Mogadišu, Somalija 30. avgust 2016.
Mesto napada u Mogadišu, Somalija 30. avgust 2016.

Više od 20 ljudi poginulo je u eksploziji automobila bombe u blizini predsedničke palate u Mogadišu, pošto je vozilo naletelo na zid hotela SYL, inače popularnog mesta okupljanja somalijskih vladinih zvaničnika.

Neimenovani član obezbeđenja somalijskog predsedništva rekao je za Glas Amerike da je ispaljeno nekoliko upozoravajućih hitaca u vazduh kada su kola ubrzano počela da se približavaju, posle čega je obezbeđenje pucalo u vozilo pre nego što je napadač aktivirao eksploziv.

Hitna pomoć je posle eksplozije prevezla 30 povređenih i 22 mrtvih, od kojih je šest žena.

​Među povređenima su ministar saobraćaja, državni ministar odbrane, nekoliko zakonodavaca i dva lokalna radio novinara.

Ministar za informacije Mohamed Abdi Hajir Maraje rekao je za Glas Amerike da su vladine službe imale informacije da su ekstremisti za ovu nedelju planirali tri bombaška napada automobilima na različitim lokacijama po gradu. Dva napadača su uhvaćena zahvaljujući dojavama građana, ali prema njegovim rečima, treći napad nije mogao da se spreči.

Još uvek niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali se sumnja na ekstremističku grupu Al Šabab, koja pokušava da zbaci vladu i na vlast u Somaliji dovede džihadističku Islamsku državu.

Ta grupa često cilja na hotele gde vladini zvaničnici žive ili se okupljaju. U prethodnom napadu na hotel SYL u februaru ubijeno je devetoro ljudi.

XS
SM
MD
LG