Linkovi

Katan: Kada imunitet izgubi kompas


Matilda Katan
Matilda Katan

Matilda Katan predaje na Univerzitetskom koledžu u Londonu, a godinama istražuje belančevine povezane sa razvojem raka.

Od nedavno, istraživač Matilda Katan, predaje na Univerzitetskom koledžu u Londonu, ali nastavlja istraživanja o belančevinama povezanim sa raznim vrstama raka. Nedavno je posetila sedište Nacionalnih instituta za zdravlje, u Betesdi, nadomak Vašingtona, radi razmene iskustava sa ovdašnjim stručnjacima. Sa njom je razgovarala saradnica, Nikoleta Ilić :

Ovdašnji stručnjaci došli su do saznanja da bi jedan molekul mogao da bude uzrok naslednih oboljenja. Matilda Katan navodi da je u svojim istraživanjima, tokom 25 godina rada, naišla na isti molekul.

“Znanja koja smo mi nakupili olakšala su da se shvati kako se bolest razvija i kako može da se leči. U pitanju su bolesti gde imuni sistem reaguje kao da je stimulisan kada takva stimulacija uopšte ne postoji. To je imunitet koji je izgubio kompas. To su razna zapaljenja i auto imunitet, koji su provocirani veoma malim stvarima kao što je - dodirnuti nešto hladno, kada normalno imuni sistem na to ne bi reagovao. “

Matilda Katan predaje na Univerzitetskom koledžu u Londonu. Kako kaže to je veoma zanimljiv posao u kojem se spajaju učenje i istraživanje, i u kojem se buduće generacije spremaju da nastave istraživački rad. Dodaje da već dosta godina sarađuje sa Nacionalnim institutima za zdravlje na razmeni podataka o ponašanju belančevina unutar ćelije :

“Uvek postoji uzajamno razumevanje da zajedno možemo da uradimo, ne dva puta, nego deset puta više. Mislim da su znanja o proteinima, i naročito mehanizmima kako ti proteini funkcionišu normalno i kako se ta normalna funkcija menja u bolesti, jedna od jako važnih informacija da se naprave molekuli koji će te proteine zaustaviti i da se na taj način razviju lekovi koji će zaustaviti te proteine koji su izgubili kontrolu. “

Matilda Katan kaže da bi to saznanje moglo da doprinese pronalaženju leka za SIDU, kao i za druge, za sada, neizlečive bolesti:

“I takve vrste bolesti se isto zasnivaju na znanju kako ćelija odgovara, ili imuni sistem može da se programira da odgovara bolje ili da prevaziđe infekciju.”

Istraživač i profesor, Matilda Katan, nada se da će se saradnja još više razviti :

“Pretpostavljam da će saradnja između naučnika koji rade na proteinima, na njihovoj strukturi, i genetičara da se razvija sve više i više, na način da se tretmani raznih bolesti prilagode genetici svake individue.”

Matilda Katan nastavlja da joj je najteže bilo da izabere projekat koji bi bio važan, ali koji bi mogla da završi u dogledno vreme.

“Pretpostavljam da je važno da ljudi razumeju kako se nauka razvija i kako naučnici pokušavaju da se prilagode svim promenama u svetu, da postaju sve više i više deo primene nauke a ne samo razvoja nauke.”

Matilda Katan iznosi da sada svi shvataju da rak nije samo jedna bolest već obuhvata brojna oboljenja, zato je neophodna … :

Medicina koja će se prilagoditi pojedincu i dijagnoza na nivou molekula. Jako je važno da farmaceutska industrija dobije podršku vlada u svetu, tako da sve što naučnici rade i svi lekovi koji postoje budu dostupni sve većem broju ljudi, kojima to treba. Najvažnije je da se što ranije postavi dijagnoza, znači svi načini da se proveri zdravstveno stanje.”

Matilda Katan zaključuje da je za odbranu od raka veoma važno da se održava uravnotežen način ishrane, uz fizičke i mentalne aktivnosti i pridržavanje svih lekarskih saveta.
XS
SM
MD
LG