Linkovi

Voz izleteo iz šina i eksplodirao


Mesto nesreće u Kvebeku, 6. jul 2013.
Mesto nesreće u Kvebeku, 6. jul 2013.

Četiri vagona cisterne eksplodirale su u subotu rano ujutru u Kanadi pošto je voz iskočio iz šina. Za sada nema podataka o eventualnim žrtvama.

Kanadske vlasti saopštile su da se nekoliko osoba vode kao nestale posle snažne eksplozije cisterni goriva u subotu rano ujutru, koja je potresla mali grad u Kvebeku, nakon iskakanja teretnog voza iz šina.

Četiri vagona cisterne ekslodirala su u centru gradića Lak-Megantik, a od detonacije su uništene desetine zgrada u gradiću na obali jezera u kojem živi 6 hiljada stanovnika, na udaljenosti oko 25 kilometara severno od kanadsko-američke granice.

Oko hiljadu ljudi je evakuisano iz svojih domova. Požari su goreli četiri sata nakon eksplozije, a gasili su ih kanadski i američki vatrogasci.

Zvaničnici još nemaju informacije o mogućim žrtvama ali su izjavili da se nekoliko osoba vodi kao nestalo.

Železnička kompanija koja upravlja vozom, „Montreal, Mejn i Atlantik Železnice“, saopštila da je nešto pre ponoći u petak, mašinovođa zaustavio voz i zaključao kočnice, posle čega se prijavio u hotel u kojem je trebalo da prespava. Međutim, navodi se u saopštenju, nešto kasnije, voz je sam krenuo velikom brzinom prema gradu, po sopstvenoj inerciji, pre nego što je iskočio iz šina.
XS
SM
MD
LG