Linkovi

Istraga železničke nesreće u Kanadi


Spaljeni automobili na mestu eksplozije vagona sa naftom u kanadskom mestu Lak Megantik
Spaljeni automobili na mestu eksplozije vagona sa naftom u kanadskom mestu Lak Megantik

Zvaničnik kanadske agencije za bezbednost transporta izjavio je da je prethodni požar na jednoj od pet lokomotiva sada glavna tačka istrage.

Kanadski istražitelji razmatraju kakav je mogao uticaj da ima raniji manji požar u iskliznuću voza sa cisternama nafte i razornoj eksploziji u malom gradu u Kvebeku prošle nedelje.

Zvaničnik kanadske agencije za bezbednost transporta Donald Ros izjavio je da je prethodni požar na jednoj od pet lokomotiva sada glavna tačka istrage.

Vatra koju su veoma brzo ugasili vatrogasci, pojavila se nakon što je mašinovođa parkirao voz i povukao kočnice u petak uveče u okolini Lak Megantika.

Direktor "Montreal, Mejn i Atlantik Železnica“, Ed Burkhard rekao je da su vatrogasci, u nameri da ugase manji plamen takođe isključili motor na prvoj lokomotivi što je otpustilo kočnice i dovelo do katastrofe.

Voz je počeo ubrzano da se kreće nizbrdo prema gradu, zatim je iskočio iz šina na krivini što je izazvalo ogromne eksplozije. Broj stradalih je 13, dok se 37 osoba vodi kao nestalo. Veći deo centra Leg Megantika je sravnjen sa zemljom na kojoj se uzdiže nekoliko olupina vagona cisterni.
XS
SM
MD
LG