Linkovi

Kanada: Trudo favorit za premijera


Kanadski premijer Stiven Harper
Kanadski premijer Stiven Harper

Kanadjani danas glasaju za parlament na izborima koji bi mogli da osujete pokušaj premijera Stivena Harpera da se kandiduje za četvrti mandat i umesto toga dovedu na taj položaj Džastina Trudoa, sina bivšeg harizmatičnog lidera te zemlje.

Juče objavljeni rezultati anketa ukazuju da Trudoova Libaralna stranka vodi ispred Harperovih konzervativaca sa 38 prema 31 odsto, dok Nove demokrate uživaju podršku 21 odsto Kanadjana.

Trudo je obećao promenu u odnosu na devet godina Harperove uprave, uključujući povećanje troškova za infrastrukturu i poboljšanje odnosa sa SAD.

Medjutim, Trudoovi protivnici ga karakterišu kao neiskusnog i nespremnog za taj položaj. On je izabran za člana parlamenta 2008. godine, godinu dana pre nego što je Harper postao premijer.

Trudoov otac, Pjer Trudo, se povukao iz političkog života 1984. pošto je bio na položaju premijera 16 godina. On je bio poznat kao čovek koji se borio za jedinstvo u Kanadi i uvodjenje francuskog kao drugog zvaničnog jezika u zemlji kao i za novi ustav.

XS
SM
MD
LG