Linkovi

Kambodža: Vlada tvrdi da je pobedila na izborima


Izborni funkcioneri pokazuje glasački listić u Pnom Penu u Kambodži. 28. juli, 2013.
Izborni funkcioneri pokazuje glasački listić u Pnom Penu u Kambodži. 28. juli, 2013.

Vladin predstavnik je rekao da je Hun Senova vladajuća Kambodžanska narodna stranka osvojila 68 mesta u parlamentu sa 123 poslanika

Kambodžanska vlada tvrdi da je odnela pobedu na današnjim nacionalnim izborima što ukazuje da će dugogodišnji lider Hun Sen produžiti svoju 28 godišnju upravu uprkos jakim izazovima od strane podmladjene opozicije.

Vladin predstavnik je rekao da je Hun Senova vladajuća Kambodžanska narodna stranka osvojila 68 mesta u parlamentu sa 123 poslanika. To je znatan pad u odnosu na 90-članu većinu koju je ta stranka prethodno imala. Nije bilo neposredne potvrde Nacionalnog izbornog odbora koji će, prema očekivanjima, objaviti zvanične rezultate u predstojećim danima.

Ranije je Kambodžanska nacionalna stranka spasa opozicionog lidera Sema Reinsija izdala saopštenje u kojem tvrdi da je pobednik na izborima, ali je kasnije povukla tu tvrdnju.

Opozicione ličnosti se već dugo žale da su izbori u toj zemlji nepravedni i optužuju Huna Sena da dominira u medijskim izveštavanjima i koristi vladine resurse kako bi namestio rezultate u svoju korist. Oni su takodje kritikovali vladu da blokira Reinsija da glasa dok vlada tvrdi da se on previše kasno registrovao za izbore.
XS
SM
MD
LG