Linkovi

Spajanje vodećih kablovskih operatera


FILE - The offices and studios of Comcast Entertainment Group which operates E! Entertainment Television, the Style Network and G4 network is pictured in Los Angeles.

Dva vodeća američka kablovska operatera planiraju da se ujedine. Korporacija "Comcast" saopštila je da kupuje "Time Warner Cable" za više od 45 milijardi dolara.

Ovim dogovorom zajednička kompanija pružala bi televizijske i internet usluge za 30 miliona pretplatnika, što je skoro trećina ukupnog broja onih koji plaćaju kablovsku televiziju u SAD.

S obzirom na svoju veličinu, nova kompanija mogla bi da ima širom uticaj na druge medijske kompanije, pošto je "Comcast" već vlasnik zabavnog ogranka vodeće američke TV mrže "NBC Universal". Kompanije se nadaju da će spajanje biti završeno do kraja godine, ali se očekuje da će američki regulatori posvetiti veliku pažnju razmatranju ove transakcije. "

Comcast" i "Time Warner Cable" već se nadmeću na nekoliko tržišta, ali regulatori koji vode računa o monopolu po svemu sudeći pokušaće da utvrde da li bi nova korporacija imala preveliki udeo na tržištu i ugrozila konkurenciju, kao što je "Netflix".

Grupe za zaštitu građana protive se spajanju, navodeći da je spajanje "Comcast"-a i NBC-ja opre tri godine, potrošačima donelo više mesečne račune za kablovsku televiziju i internet.
XS
SM
MD
LG