Linkovi

Modernizacija preti arhitekturi Ranguna


Cena nekretnina se u Rangunu samo protekle godinje udvostručila i vlada prodaje objekte da bi plaćala sve veći dug.

Centar Ranguna je neka vrsta arhitektonske vremenske kapsule, ispunjene karakterističnim, stotinu godina starim kolonijalnim kućama, od kojih je mnoge davno načela tropska klima. Ali zemlja se sada otvara i pristižu nove investicije i investitori, pa tim kućama preti opasnost od rušenja - da bi se oslobodio prostor za oblakodere i tržišne centre. Da li će se Rangun opredeliti za moderne zamene ili svoju istorijsku arhitekturu?

Jednu kuću u centru Ranguna su pre tačno 98 godina podigli indijski trgovci, onda je 1960-ih zaplenila vlada i onda je pre nekoliko godina napuštena, kada je vlada preselila prestonicu u Nejpitau. Sada se prazna višenamenska građevina koristi za svašta – od kancelarija do državnih stanova.

Nekada veličanstven mermerni ulaz se otvara prema liftovskom prostoru od kovanog gvožđa ispunjeniom paučinom i liftu koji decenijama ne radi. Zgrada se toliko loše održava da većina slavina curi, a unutrašnje dvorište služi kao deponija za đubre. Preživela je dva svetska rata, decenije vojne vladavine i razorne oluje, ali će na kraju možda biti žrtva burmanskog građevinskog buma.

Dau Gji ovde živi pet godina. Majka, ćerka, unuka i ćerkin suprug. Vlada im je obezbedila besplatan stan, jer ćerka radi u državnoj službi. Dau Gji se ipak brine da će biti izbačeni iz stana.

Kuća je stara, nije lepa, donekle je oronula... Nije kao kad je bila nova. Ali mislim da bi bila lepa kad bi je renovirali, pod je i dalje dobar.“

Cena nekretnina se u Rangunu samo protekle godinje udvostručila i vlada prodaje objekte da bi plaćala sve veći dug. Mnoge kuće, od kojih su neke bile nepopravive, već su srušene, a stanari kao što je Dau Gji su raseljeni. Fond za istorijsku baštinu Jangun je organizacija koja pokušava da obezbedi da istorijske kuće u Rangunu prežive savremene opasnosti, ali još nije uspela da zakonski stvarno zaštiti bilo koju od kuća. Moi Moi je kodirektor „Jangona“.

Trkamo se sa vremenom. Kada bi pogledali u budućnost, shvatili bi da će čuvanjem baštine više da zarade i privuku više investitora, ili turista.“

Neki investitori shvataju vrednost istorijskih objekata i prolaze kroz mukotrpan i skup proces obnove ovih starih kuća da bi ih sačuvali. Entoni Alderson ima bar u staroj dvospratnici koju je obnovio u 50. ulici u centru Ranguna. On kaže da je investicija počela da mu se isplaćuje tek posle 15 godina i smatra da zarada jednostavno nije dovoljna da bi privukla vlasnike drugih firmi.

„Za svakog turistu koji dođe u zemlju, ulazak u stare objekte je dodatna vrednost, jer ih oni vide spolja često i ne ulazeći unutra. Mnoge od ovih manjih kuća će biti srušene i, nažalost, zameniće ih oblakoderi. Mislim da će Jangun da raste u visinu, a ne u širinu. Mislim da će upravo na ovom prostoru za pet godina ovo biti smešan kućerak okružen mnoštvom kula.“

Ukoliko bogatiji poslovni ljudi u Burmi ne budu ulagali ogromne investicije u sentimentalne vrednosti, jugoistočna Azija će ostati bez svoje vremenske kapsule.
XS
SM
MD
LG