Linkovi

Snimljen osumnjičeni napadač u Bugarskoj


Na snimku kamere za video nadzor vidi se čovek za koga se sumnja da je izvršio samoubilački bombaški napad na bugarskom aerodromu Burgas 18. jula 2012.

Vlasti u Bugarskoj objavile su video snimak čoveka za kojeg sumnjaju da je juče izveo smrtonosni samoubilački napad

Vlasti u Bugarskoj objavile su video snimak čoveka za koga sumnjaju da je juče izveo smrtonosni samoubilački napad na autobus sa izraelskim turistima, dodajući da je on navodno imao lažnu vozačku dozvolu izdatu u Sjedinjenim Državama. Iako niko nije preuzeo odgovornost za napad, izraelski premijer Benjamin Netanjahu je optužio Iran, dok je američki predsednik Barak Obama taj čin nazvao „varvarskim terorističkim napadom“.

Meta bombaša samoubice bili su izraelski turisti koji su stigli u odmaralište na Crnom moru u Bugarskoj.

Eksplozija je odjeknula u momentu kada su turisti ulazili u autobus, koji je došao da ih poveze sa aerodroma. Poginuli su 5 Izraelaca, vozač Bugarin i samoubica, a desetine ljudi su povređene.

Snimak, koji je postavljen na Jutjub, napravljen je neposredno posle eksplozije, a vlasti veruju da se na ovom snimku sa bezbednosne kamere na aerodromu vidi bombaš samoubica. Kako izgleda, on nosi periku i obučen je po zapadnoj modi. Agenti američke tajne službe navode da terorističke grupe sve više traže operativce, koji ne mogu lako da se svrstaju u stereotip teroriste.

Napadač je takođe nosio američku vozačku dozvolu, izdatu u Baton Ružu u državi Luizijani. Jeftina izrada lažne dozvole je po svemu sudeći bila dovoljna da se obmane neko ko nije upoznat sa američkom geografijom. Za sada niko nije preuzeo odgvoronost za napad, ali izraelski zvaničnici već upiru prstom.

To je bio Iran”, izjavio je Ehud Barak, izraelski ministar odbrane.

Izraelski premijer, Benjamin Netanjahu, samo nekoliko sati posle napada je okrivio Iran, navodeći sličnosti sa napadima na izraelske turističke autobuse u Indiji, na Tajlandu i na drugim mestima. Zvaničnici takođe ističu da su proteklih meseci učestala upozorenja na moguće iranske napade na izraelske mete. Izrael kaže da će oštro odgovoriti na napad u Bugarskoj.

Vlasti u Bugarskoj objavile su video snimak čoveka za kojeg sumnjaju da je juče izveo smrtonosni samoubilački napad na autobus sa izraelskim turistima.

Bugarski ministar unutrašnjih poslova Cvetan Cvetanov danas je saopštio da je osumnjičeni bombaš, u kratkim pantalonama i sa rancem, izgledao kao bilo koji turista. Mada osumnjičeni nije identifikovan Cvetanov je rekao da je posedovao lažnu vozačku dozvolu izdatu u američkoj državi Mičigen.

Istražitelji imaju i otiske prstiju osumnjičenog i proveravaju DNK uzorke uzete sa njegovih posmrtnih ostataka.

U napadu u gradu Burgasu, na Crvenom moru, ubijeno je šest osoba – pet Izraelaca i bugarski vozač autobusa. U eksploziji je teško ranjeno najmanje dvoje ljudi.
Niko nije preuzeo odgovornost za eksploziju, ali su izraelski funkcioneri okrivili Iran i libansku šiitsku muslimansku grupu Hezbola. Teheran je demantovao te tvrdnje.
XS
SM
MD
LG