Linkovi

Fondacija "Badi Holi" pomaže mladim muzičarima


Marija Elena Holi, udovica Badija Holija

Fondacija Badija Holija pomaže mladim umetnicima da prežive uspeh i da izbegnu neke od problema s kojima se suočavao slavni muzičar

Hiljade kantautora i muzičara su se nedavno okupile u Ostinu u Teksasu, na Festivalu jug-jugozapad, u nadi da će ubrzati svoju karijeru, pronaći agenta, potpisati ugovor za snimanje ili da će ih barem neko zapaziti. Tu je takođe bila i udovica jednog od pionira rokenrola, Badija Holija, čiji se uticaj nastavlja i kroz muziku, i kroz fondaciju koja pomaže mladim i ambicioznim umetnicima da izbegnu probleme sa kakvim se on susretao tokom 1950-ih.

Na mnogim priredbama i koncertima na Festivalu jug-jugozapad, izvodi se nova muzika. Na ovom je odata pošta Badiju Holiju, velikom kantautoru koji je preminuo 1959. Imao je samo 22 godine kada je poginuo u avionskoj nesreći tokom turneje.

Manifestaciju je organizovala Fondacija Badija Holija i njena glavna pokretačka snaga, udovica Badija Holija, Marija Elena Holi. Cilj fondacije, pored ostalog, jeste da pomogne mladim umetnicima da prežive uspeh. Marija Elena kaže da je Badi Holi izgubio autorska prava na neke svoje pesme, jer je bio novajlija u muzičkom poslu.

„U ono vreme, razni su stavljali svoje ime na neke od njegovih pesama, koje uopšte nisu napisali.“

Ona kaže da je ideja o osnivanju fondacije potekla od samog Badija.

„Uvek je govorio da ćemo, kada zaradimo nešto novca, da počnemo ovo, da bismo pomogli mladim ljudima da nešto nauče i ne moraju da prolaze kroz sve ono što je on doživeo.“

Advokat zabavljačke industrije u Ostinu, Stiven Izli, kaže da fondacija nastoji da pomogne muzičarima u usponu da nauče posao.

Da nauče zamke ugovora za snimanje, da ih nauči da prepoznaju klopke ugovora o autorskim pravima.“

Izli kaže da će Fondacija Badija Holija iduće godine da počne da dodeljuje nagradu. Ona će da se sastoji od 10 hiljada dolara i besplatnih menadžerskih usluga i nazvana je po Holijevoj pesmi „Učenje igre“ - „Learning the Game“.

„Možete da povučete direktnu crtu od Badija do svakog današnjeg gitariste.“

Grupa pod imenom „Vegonirs“ (The Wagoneers) izvodi mnoge pesme Badija Holija. Monti Vorden peva neke od njih i kaže da su i dalje čarobne.

„On i Čak Beri su bili prvi veliki kantautori rokenrola i te pesme jednostavno i danas traju.“

Rej Garsija je došao iz Nju Meksika sa grupom mladih kantautora i veoma ga je zainteresovala Holijeva muzika.

Dopada mi se. Mislim da bih mogao da iskoristim neke od pesama, da ih izvodim, da ih malo izmenim.“

Mnogim mladim izvođačima, rođenim dugo posle smrti Badija Holija, pesme deluju sveže. Fondacija Badija Holija i Marija Elena Holi pozivaju muzičare, i mlade i stare, da sačuvaju muziku Badija Holija od zaborava.
XS
SM
MD
LG