Linkovi

Amnesti Internešnl o diskriminaciji Roma na Balkanu


Uz aferu evropskih razmjera i šire, protjerivanje Roma iz razvijenog dijela Evrope, postavlja se pitanje: da li će pitanje Roma, koji u razvijene države Zapada dolaze i sa prostora Zapadnog Balkana, biti nova tačka uslova kakve Brisel postavlja pred države koje se namjeravaju priključiti Uniji? Medjunarodne organizacije upozoravaju da su u Srbiji Romi često predmet diskriminacije, dok na Kosovu ne postoji sigurnost za Rome.

Bez obzira čime se vlada u Parizu pravdala i na kave zakone pozivala, protjerivanje Roma, koje se nastavlja, predstavlja jasan slučaj rasizma, poručuju iz medjunarodne organizacije Amnesti Internešnel, jer je riječ o akciji ciljanoj samo na jednu etničku grupu.

Tu su zadovoljni zbog činjenice da je Evropska komisija prvi put jasno reagovala i najavila protivmjere, ali upozoravaju kako slučaj Francuske nije usamljen - Romi trpe ozbiljnu diskriminaciju širom EU, ističe Amnesti Internešnel

Romima treba dati alternativu deportaciji, mogućnost da se uključe u društvo, a pitanje Roma mora biti prisutno i u razgovorima o proširenju Unije, smatraju predstavnici organizacije.

Direktor evropskog ureda Amnesti Internešnel, Nikolas Berger, kaže:

"U okviru različitih procesa koji su u toku izmedju EU i država koje joj namjeravaju pristupiti, pitanje Roma bi trebalo biti prisutno - o tome se mora razgovarati na isti način i na istom nivou kako treba o Romima razgovarati i sa državama-članicama Unije. Što se tiče Balkana, Amnesti je posebno protiv prisilnog povratka Roma na Kosovo, ali, pored toga, vidimo i brojne druge problem - primjera radi, u Srbiji se Romima presudjuje bez alternative, diskriminiraju se. Što se tiče Kosova, tamo još uvijek nema dovoljno sigurnosti ni prevencije protiv diskriminacije i za sada smo
mišljenja da Kosovo nije sigurno za Rome.”


Ni za članicu Evropskog parlamenta iz Njemačke, Korneliju Ernst, iz udružene lijeve i partije Zelenih, Kosovo danas ne pruža dovoljno uslova za integraciju Roma, u čemu bi trebala pomoći EU.

"Kosovo je mlada zemlja koju pomažemo, ali takodje smo mišljenja da trenutno Kosovo ne može integrisati Rome u društvo na odgovorajući način. Zato smo mišljenja da bi Unija trebala pomoći da Romi na Kosovu dobiju pristup zdravstvoj zaštiti, da tamo grade kuće, imaju obrazovanje i mogućnost zaposlenja, što bi značilo da ostvaruju svoja puna prava...", kaže Ernst.

Odluka Evropske komisije o eventualnim koracima protiv Francuske će biti poznata za desetak dana, a već sada je jasno da će kvalitet trajnog rješavanja i uključenja Roma u društvo, a time i prevencije njihovih ekonomskih seoba na Zapad, biti jedan od fokusa evropske strane, kada se budu razmatrali razlozi “za” i “protiv” proširenja na Zapadni Balkan.XS
SM
MD
LG