Linkovi

Učesnici konferencije u Minhenu žele diplomatsko rešenje


Potpredsednik SAD, Džozef Bajden, na Mihnenskoj bezbednosnoj konferenciji

U Minhenu završena Medjunarodna bezbjednosna konferencija na kojoj je učestvovalo oko 400 najviših svjetskih zvaničnika. Ključna tema skupa je bila Ukrajina i traženje izlaza iz sve ozbiljnije krize.

Konferencija je bila prilika i za bilateralne susrete kojih je, bilježe novinari, u Minhenu tokom dva dana trajanja konferencije bilo preko 700. Priliku za susrete iskoristili i premijeri Crne Gore i Srbije.

Učesnici konferencije su se složili da treba uložiti sve napore kako bi krvoproliće na istoku Ukrajine prestalo i postiglo se diplomatsko rješenje. S tim u vezi, predstavnici Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske se sredinom sedmice okupljaju u Bjelorusiji na skupu gdje će biti izložen novi morovni plan koji se vech naziva "Minsk plus", ali čiji detalji još uvijek nisu poznati javnosti.

Skup u Minhenu je bio prilika i da zvaničnici iz regiona bilateralno razgovaraju sa predstavnicima ključnih globalnih igrača. Susreo se tako premier Crne Gore, Milo Djukanović sa američkim potpredsjednikom Džozefom Bajdenom, koji mu je, poput njemačkih domaćina, iskazao punu podršku nastojanju Crne Gore da se uključi u strukture vojne alijanse.

Potpredsjednik Bajden je razgovarao i sa premijerom Srbije, Aleksandrom Vučićem kojeg je uvjerio da u Vašingtonu dobro znaju i značaj Srbije u regionu, kao i pozitivne korake koji su u zemlji načinjeni u pravcu reformi i evropskih integrancija. U tome Srbije može, kao i do sada, računati na punu američku podršku, rekao je tom prilikom Bajden, prihvatajući poziv srpskog premijera da u skoro vrijeme posjeti Beograd.

XS
SM
MD
LG