Linkovi

Delimičan dogovor u Briselu


Premijer Srbije Ivica Dačić, Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i premijer Kosova Hašim Tači prilikom ranijeg susreta u Briselu (arhivski snimak)
Premijer Srbije Ivica Dačić, Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i premijer Kosova Hašim Tači prilikom ranijeg susreta u Briselu (arhivski snimak)

Premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači postigli su dogovor o telekomunikacijama i energiji na 16. rundi razgovora uz posredovanje Visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Visoka predstavnica EU izdala je saopštenje posle završetka najnovije runde trilateralnih rauzgovora sinoć u Briselu:

"Sastala sam se danas u Briselu sa premijerima Dačićem i Tačijem kako bismo nastavili razgovor o primeni dogovora iz aprila. Premijeri su postigli dogovor o telekomunikacijama i energiji", navodi se u saopštenju Ketrin Ešton.

Kada je reč o novembarskim izborima, Ešton je navela da je razmotren napredak postignut do sada i da su donete važne odluke kako bi se obezbedili fer izbori, sa maksimalnom izlaznošću.

Premijer Srbije Ivica Dačić ocenio je da je napravljen veliki pomak u sprovođenju ranije dogovorenog, kao i da je da je postignut dogovor o telekomunikacijama i energetici i o pripremama za održavanje lokalnih izbora na Kosovu:

"Time je Srbija ispunila sve svoje obaveze koje su bile predviđene odlukom Evropskog saveta. Ubeđeni smo da više nema bilo kakvih prepreka i da Srbija najkasnije do kraja januara, a mi očekujemo i do kraja decembra, održi prvu međuvladine konferenciju."

Govoreći o održavanju izbora na Kosovu i Metohiji, Dačić je rekao da će biti imenovan predstavnik Srba u Centralnoj izbornoj komisiji i da svi oni koji poseduju srpske dokumente imaju pravo da budu upisani u birački spisak, da glasaju i budu
kandidati.

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da se pored dogovora o telekomunikacijama i energetici razgovaralo i o predstojećim lokalnim izborima na Kosovu, kako bi se oni dobro pripremili, a potom i uspešno održali.

Premijeri su se dogovorili da se Radna grupa za izbore, na čijem čelu je OEBS, sastane ponovo narednih dana kako bi odluke donete u Briselu bile primenjene što pre.
XS
SM
MD
LG