Linkovi

Donatorska konferencija za Ukrajinu


Donatorska konferencija za Ukrajinu u Briselu, 8. jul 2014.
Donatorska konferencija za Ukrajinu u Briselu, 8. jul 2014.

U Briselu održana donatorska konferencija za Ukrajinu sa koje se čulo da je međunarodna zajednica zabrinuta zbog bezbednosnih prilika u toj zemlji.

Evropska unija, Amerika, medjunarodne finansijske organizacije i cijela demokratska javnost moraju snažnije da podrže Ukrajinu u njenoj bobi za evropsku budućnost, poručili su danas visoki zvaničnici Kijeva na konferenciji održanoj u Briselu, koja je okupila potencijalne donatore kako bi se vidjele stvarne potrebe i prioriteti ukrajinskog oporavka.

Okupljajući medjunarodne finansijske institucije i potencijalne donatore, organizator skupa, Evropska komisija je danas jasno naglasila zabrinutost zbog bezbjednosnih prilika u Ukrajini i humanitarne situacije. Brisel poziva na povratak dijalogu i uspostavi mira što je prije moguće, nudeći svoju pomoć za one kojima je hitno potrebna - posebno na područjima zahvaćenim sukobima. Sa druge strane, razmišljajući o budućnosti Ukrajine, Evropljani su već počeli izdvajati novac za njen oporavak.

"Upravo smo oslobodili prvu tranšu od ukupno 250 miliona eura, dok je druga tranša povezana sa reformama u antikorupcijskoj borbi, modernizaciji javne uprave, sudstva i ustava. Unija je obezbijedila i makro-ekonomsku pomoć od 1,6 milijardi eura u obliku srednjoročne pomoći. Do sada smo iz tog pravca i evropske pomoći Ukrajini uputli ukupno 850 miliona eura", poručio je evropski komesar za proširenje, Štefan File.

Zamjenik premijera Ukrajine, Volodomir Grojsman rekao je da njegova zemlja taj skup vidi kao znak solidarnosti i razumjevanja donatorske zajednice.

"Problemi sa kojima se suočavamo su zbog činjenice da Ruska federacija nastoji spriječiti približavanje Ukrajine EU. Suočavamo se sa nezapamćenim izazovima, a Ukrajina je definitivno izabrala evropski put, pokazala je odlučnost da nastavi tim putem ali cijena koju plaćamo je veoma visoka", izjavio je Grojsman.

Današnji skup, održan u funkciji pripreme donatorske konferencije za Ukrajinu, planirane za ovu jesen, bio je o prilika da visoki ukrajinski zvaničnik upozori kako ranije planiranih oko 15 milijardi eura Međunarodnog monetarnog fonda neće biti dovoljno da se na noge postavi država i njena ekonomija jer, ukazao je, ruska agresija nije bila samo oružana već i ekonomska i energetska. Od prošlo mjeseca je Moskva potpuno zatvorila ventile gasa za ukrajinske potrebe, potražujući sada već na oko 5 milijardi eura od Kijeva.

Sa svoje strane, Kijev priprema prijedlog neke vrste Maršalovog plana do 2016. čija okosnica je obnova, smanjenje enregetske ovisnosti od Rusije i povratak ekonomskom rastu.

XS
SM
MD
LG