Linkovi

Glumac Brus Vilis boluje od demencije


ARHIVA - Brus Vilis na premijeri u Njujorku, 15. januar 2019. (Foto: AFP/Angela Weiss)

Glumac Brus Vilis boluje od frontotemporalne demencije, saopštila je njegova porodica u četvrtak, gotovo godinu dana nakon što se zvezda filmova "Umri muški" penzionisala zbog afazije koja remeti kognitivne sposobnosti.

"Od kako smo na proljeće 2022. godine objavili da je Brusu postavljena dijagnoza afazije, njegovo stanje je napredovalo i sada imamo određeniju dijagnozu: frontotemporalna demencija (poznata kao FTD, prim. nov)", objavila je njegova porodica u saopštenju objavljenom na vebsajtu "Udruženja za frontotemporalnu degeneraciju".

"Nažalost, izazovi sa komunikacijom su samo jedan od simptoma bolesti s kojom se Brus suočava. Iako je bolno, olakšanje je što je konačno uspostavljena jasna dijagnoza".

Vilisova najstarija ćerka glumica Rumer Vilis takođe je objavila saopštenje na svom nalogu na Insagramu, gdje su poruke podrške uputile druge zvijezde.

"Volim te mnogo prijateljice. Šaljem zagrljaje tebi i tvojoj prelijepoj porodici. Tvoj otac je legenda", napisao je glumac Aron Pol, zvijezda serije "Čista hemija" (Breaking Bad).

Vilis (67) se proslavio ulogom u TV seriji "Slučajni partneri", a tokom četrdesetogodišnje karijere glumio je u oko 100 filmova. Za uloge u filmovima "Petparačke priče" i "Šesto čulo" nagrađen je Zlatnim globusom i Emijem.

Ipak je najpoznatiji po ulozi njujorškog policajca Džona Meklejna u pet filmova "Umri muški", koji su objavljeni od 1988. do 2013. godine.

FTD je grupa moždanih poremećaja izazvnih degeneracijom čeonog ili slepoočnog moždanog režnja koji utiču na ponašanje, govor i pokret. Afazija može da bude simptom. Nakon pojave simptoma, prosježni životni vijek je od sedam do 13 godina.

“Danas nema lijeka za tu bolest, što je realnost za koju se nadamo da će se promijeniti narednih godina. Kako se Brusovo stanje pogoršava, nadamo se da pažnja javnosti može da bude usredsređena na ovu bolest za koju je potrebno više istraživanja", navela je porodica u saopštenju.

Saopštenje su potpisali Vilisova supruga Ema Heming Vilis, bivša žena Demi Mur i petoro djece - Rumer, Skaut, Talula, Mejbel i Evelin.

XS
SM
MD
LG