Linkovi

Preminula američka glumica Rakel Velč, seks simbol 1960-ih


ARHIVA: Rakel Velč u Parizu, 15. januara 1970.
ARHIVA: Rakel Velč u Parizu, 15. januara 1970.

Rakel Velč, holivudska glumica koja je postala svetski seks simbol ere 1960-ih i 70-ih, preminula je u svojoj kući prosle kraće bolesti u sredu ujutru, objavio je filmski magazin Variety. Vest je potvrdila i francuska novinska agencija AFP, pozivajući se na njenog menadžera.

Rakel Velč je skrenula pažnju filmske publike zahvaljujući ulozi u naučno-fantastičnom filmu iz 1966 "Fantastično putovanje", ali joj je iste godine slavu donela drama "Milion godina pre nove ere", iako je u njoj ukupno izgovorila tri rečenice. Odevena u bikini od jelenske kože, uspešno je pobegla praistorijskim pterodaktilima, ali nije izmakla budnom oku publike.

Mislila sam da je to neozbiljni ep sa dinosaurusima koji ćemo jednog dana moći da stavimo pod tepih", izjavila je 1981. za agenciju Asošijeted pres.

ARHIVA: Rakel Velč na promociji filma "How to be a Latin Lover" u Los Anđelesu, 26. aprila 2017.
ARHIVA: Rakel Velč na promociji filma "How to be a Latin Lover" u Los Anđelesu, 26. aprila 2017.

"Ali nisam bila u pravu. Ispostavilo se da sam bila Bo Derek te sezone, dama u kupaćem kostimu za koju su svi rekli - bože, kakvo telo - i očekivali da će nestati preko noći."

Međutim, nije bilo tako, i već 1967. pojavila se u ulozi žene za kojom žudi Dadli Mur u filmu "Bedazzled", i kao tajni agent u seksi parodiji na špijunske filmove “Fathom”.

Zahvaljujući svojoj lepoti i oblinama privukla je pažnju pop kulture a Plejboj je krunisao za najpoželjniju ženu 70-ih, iako se nije nikada pojavila potpuno naga u tom časopisu. 2013. godine, bila je na drugom mestu "Najprivlačnijih žena svih vremena" po izboru časopisa Men’s Health.

U filmu "Bekstvo iz Šošenka", poster Rakel Velč prekriva ulaz u tunel koji kopaju zatvorenici, kao poslednji koje je iskoristio zatvorenik Endi Dufresni (Tim Robins), posle Rite Hejvort i Merilin Monro.

ARHIVA - Rakel Velč u brodvejskom mjuziklu "Žena godine", 1982. godine.
ARHIVA - Rakel Velč u brodvejskom mjuziklu "Žena godine", 1982. godine.

Pored glume, bila je pevačica i plesačica. Iznenadila je mnoge kritičare i dobila pozitivne ocene kada je na 1981. na Brodveju odigrala glavnu ulogu u filmu "Žena godine", kao zamena za Loren Bekol koja je bila na odmoru. Vratila se na Brodvej 1997, ulogom u mjuziklu "Viktor Viktorija."

Obožavaoci odaju počast Rakel Velč na Tviteru, između ostalih TV voditeljka Rozi O’Donel, glumac Kris Meloni i reditelj Pol Fejg, koji je sarađivao sa Velč na filmu "Sabrina, tinejdžerka veštica". "Izgubili smo pravu ikonu", napisao je Fejg, koji je Velč opisao "plemenitu, duhovitu i pravu superzvezdu, u koju je bio zaljubljen veći deo svog detinjstva."

Rakel Velč je imala za sobom četiri braka, i ima dvoje dece, Dejmona i Tani Velč. Tani je takođe postala glumica i imala jednu od glavnih uloga u filmu "Čaura" iz 1985.

XS
SM
MD
LG