Linkovi

Sastanak ASEAN-a u Bruneju


Američki državni sekretar Džon Keri sa kineskim kolegom Vang Jiom na sastanku ASEAN-a u Bruneju

U Bruneiju je počeo sa radom regionalni forum ASEANA.

Diplomate iz 27 zemalja članica ASEAN-a održavaju sastanak u Bruneiju na kojem su severno korejski nuklearni program i teritorijalni sporovi u Južnom kineskom moru prema očekivanjima, na vrhu dnevnog reda.

Regionalni forum ASEANA koji je počeo danas, obuhvata delegate iz svih šest zemalja angažovanih u razgovorima o nuklearnom razoružavanju Severne Koreje koji su prekinuti 2008.

Američki državni sekretar Džon Keri je juče rekao da su Sjedinjene Države, Kina, Japan i Južna Koreja apsolutno ujedinjeni u insistiranju da Pjongjang mora da se denuklearizuje.

On je takodje apelovao na ASEAN da zabeleži napredak o kodeksu ponašanja u vezi sporova u Južnom kineskom moru, gde Peking i nekoliko jugoistočnih azijskih zemalja svojataju istu teritoriju.

Kina koja do sada nije bila voljna da saradjuje sa ASEANO-m na rešavanju tih sporova u nedelju se složila da održi „zvanične konsultacije“ sa tim regionalnim telom o predloženom kodeksu ponašanja.

Sekretar Keri je takodje danas sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovim razgovarao o situaciji u Siriji. Njegov susret sa Lavrovim obuhvata i odluku Moskve da ne izruči Sjedinjenim Državama Edvarda Snoudena, optuženog za špijunažu.
XS
SM
MD
LG