Linkovi

Bombaš u policijskoj uniformi u Kabulu


Mesto napada u blizini Ministarstva odbrane u Kabulu, Avganistan 5. septembar 2016.
Mesto napada u blizini Ministarstva odbrane u Kabulu, Avganistan 5. septembar 2016.

Najmanje 24 ljudi je poginulo, a više od 90 ranjeno kada je bombaš samoubica obučen kao policajac detonirao eksplozivnu napravu u blizini Ministarstva odbrane u Kabulu.

Avganistaska TV stanica Tolo prenosi da su među žrtvama visoki komandant ministarstva, general Abdul Razik, kao i šef obaveštajne službe za glavni grad i okružni šef policije.

Očevici kažu da se napad dogodio kada su se žrtve okupile da izvrše inspekciju mesta prethodne, manje eksplozije.

Portparol Talibana Zabihula Mudžahid potvrdio je da iza napada stoje pobunjenici, uz tvrdnje da je ubijeno oko 60 ljudi, uglavnom pripadnika avganistanskih bezbednosnih snaga. Ova pobunjenička grupa u svojim saopštenjima međutim često preuveličava broj žrtava.

Predsednik Avganistana Ašraf Gani osudio je napad rekavši da “neprijatelji Avganistana više nisu sposobni da se bore protiv odbrambenih snaga te da su počeli da napadaju auto puteve, gradove, džamije, škole i nedužne građane”.

Napad u Kabulu je izveden nekoliko sati pošto su bezbednosne snage preuzele kontrolu nad ključnim uporištem Talibana u severnoj provinciji Kunduz.

Komandant američkih i NATO snaga u Avganistanu, general Džon Nikolson rekao je prošle nedelje da je više od 900 avganistanih vojnika i policajaca ubijeno samo tokom jula meseca.

XS
SM
MD
LG