Linkovi

Broj obolelih od melanoma raste, ograničiti sunčanje i solarijume


Arhiva - Uređaj za dijagnostikovanje melanoma, u Sidjenu, Australija, 7. maja 2002.

Oboleli od teške vrste raka kože, melanoma, sledeće godine bi trebalo da budu u mogućnosti da lakše dođu do savremenih lekova za lečenje te teške bolesti, a građane je potrebno edukovati o toj opakoj bolesti, pogotovo kada je reč o sunčanju i korišćenju solarijuma, rečeno je na konferenciji Udruženja pacijenata obolelih od melanoma (UPOOM).

Načelnica Klinike za kožne i venerične bolesti Vojno-medicinske akademije, Lidija Kandolf Sekulović, rekla je da je osavremenjena terapija za melanom u primeni od 2017. godine, ali da je od nadležnih stiglo uverenje da će od početka naredne godine biti proširene mogućnosti za terapiju, te da će ona biti u skladu sa evropskim.

Troškove za tu terapiju pokrivaće Republički fond za zdravstveno osiguranje i nju će moći da dobiju svi oboleli od te bolesti, od koje godišnje u Srbiji oboli 650 ljudi.

"Za lečenje melanoma je veoma važno da se bolest otkrije u ranoj fazi i da se što pre krene sa odgovarajućom terapijom", kazala je Lidija Kandolf–Sekulović.

Ona smatra da je potrebno puno toga uraditi na edukaciji građana o rizicima za dobijanje melanoma, ponajpre kada je reč o neumerenom sunčanju i korišćenju solarijuma.

"Radna grupa pri Ministarstvu zdravlja sutra bi trebalo da finalizuje predlog da se zakonom zabrani da solarijum koriste mlađi od 18 godina", rekla je Kandolf–Sekulović, naglasivši da je konačni cilj potpuna zabrana korišćenja solarijuma, što je već uradjeno u nekim zemljama.

Zaštitne kreme za sunčanje ne omogućavaju bezbedno izlaganje suncu u periodu kad je UV zračenje najveće, rekla je ona.

Predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije Željko Mijušković rekao da je broj obolelih raste i u svetu, i u Srbiji, i preporučio je građanima da se bez potrebe ne izlažu UV zračenju, kao i da jednom godišnje odlaze kod dermatologa na pregled kože.

Savo Pilipović, predsednik UPOOM-a, rekao je da bi bilo dobro da Srbija dobije kliniku za melanom gde bi se odmah upućivali građani kod kojih se sumnja da imaju tu bolest ili je ona već dijagnostifikovana. Takve ustanove postoje po svetu, rekao je on.

"Broj obolelih od melanoma će, nažalost, i dalje biti u porastu, zbog nepotrebnog i preteranog izlaganja suncu i gradjani treba da budu edukovani kako da smanje rizik i da više vode računa o svom zdravlju", rekao je Pilipović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG