Linkovi

Lek za malariju efikasan i protiv raka


Kancerozne ćelije
Kancerozne ćelije

Istraživači su ustanovili da se lek koji se uobičajeno koristi za tretiranje malarije i reumatskog artritisa takodje pokazao delotvornim protiv nekih agresivnih vrsta kancera. Kada su naučnici upotrebili hidroksihlorokvin, lek za malariju zajedno sa poznatim lekovima za rak, ustanovili su da on zaustavlja rast kanceroznih tumora kod dve trećine pacijenata.

Naučnicima je poznato da ljudske ćelije raka rastu tako što dobijaju energiju od okolnog tkiva čije ćelije postaju samodestruktivne. Širenje raka se ubrzava uništenjem tih ćelija.

Taj proces naziva se autofagija, što bukvalno znači pojesti sam sebe i prisutan je u svim ćelijama. Ali mi smo ustanovili tokom istraživanja da te ćelije raka imaju veoma visok stepen autofagije i pre tretmana, tako da su one spremne da preuzmu štetu od postojećih terapija protiv raka i jednostavno odseku oštećene delove koji hrane dalje rast“.

Doktor Ravi Amaravadi razgovarao je sa Glasom Amerike putem Skajpa. On je specijalista za rak na medicinskom fakultetu Univerziteta u Pensilvaniji. On i njegove kolege istraživači tretirali su pacijente kombinovanjem konvencionalnih lekova za rak sa lekom protiv malarije hidroksihlorokvinom. Za taj sastojak je poznato da sputava autofagiju i istraživači su se nadali da bi mogao da spreči rast ćelija raka.

U kliničkim ispitivanjima, naučnici su uočili da se hidroksihlorokvin loše uklapao sa pojedinim vrstama lekova za rak. Ali je zato veoma dobro reagovao sa drugim lekovima za rak, kao što je Temsirolimus, u usporavanju rasta ćelija, na takozvanom nivou stabilne bolesti, kod pacijenata sa melanomom - agresivnim rakom kože.

„Kada smo Temsirolimus, lek protiv raka, testirali na melanom, imao je nula odsto stabilnosti bolesti. Ali kada smo ga kombinovali sa hidroksihlorokvinom, lekom protiv malarije, procenat stabilnosti bolesti porastao je na 75 odsto, što je bila značajna razlika.“

Istraživači su koristili visoke doze hidroksihlorokvina za sprečavanje autofagije, mnogo veće doze od normalnih za tretiranje reumatskog artritisa ili malarije. Doziranje nije još dokazano kao bezopasno. Doktor Dejvid Ruđero sa univerziteta Kalifornije u San Francisku takođe je proučavao rast ćelija raka. On kaže da su rezultati istraživanja sa hidroksihlorokvinom obećavaju.

To je veliko otkriće zato što znamo da sastojci nisu otrovni, jer su već korišćeni“.

Medjutim, doktor Amaravadi upozorava da onkolozi ne bi trebalo da koriste lek protiv malarije van kliničkih ispitivanja. On naglašava da hidroksihlorokvin ima ozbiljne sporedne efekte kada se kombinuje sa drugim lekovima protiv raka. Zato je saznanje o tome koji lekovi dobro deluju zajedno, veoma važno.

XS
SM
MD
LG