Linkovi

Brnabić: Upotreba Vojske Srbije je jedna od opcija na stolu


Premijerka Srbije Ana Brnabić (arhiva)
Premijerka Srbije Ana Brnabić (arhiva)

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Srbija mnogo uložila u podizanje svojih odbrambenih kapaciteta, ali da se nada da nikada neće morati da ih upotrebi.

Na konferenciji za novinare Brnabić je, povodom najave formiranja vojske Kosova ona je ukazala da su najave iz Prištine da će ta vojska već sutradan, 15. decembra krenuti da "pokori jedan narod":

"Ja se nadam, još jednom, da nikada nećemo morati to da upotrebimo. Ali nažalost, mislim da je to u ovom trenutku jedna od opcija na stolu. Mi ne možemo da gledamo kako neko vrši novo etničko čišćenje. Ne možemo da gledamo nove "Oluje", iako Edi Rama na njih poziva", rekla je Brnabić u sredu novinarima.

Na pitanje da li ima operativna saznanja o tome da bi Vojska Kosova mogla da uđe na sever Kosova, Brnabić je rekla da je takvu opciju najavio predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji.

Beograd će apelovati na stalne članice Saveta Bezbednosti UN, jer ni po jednom međunarodnom sporazumu ne postoji opcija da Kosovo formira sopstvenu vojsku, rekla je Brnabić i odbila da komentariše napise u medijima da Amerika šalje oružje na Kosovo:

"Što se tiče dopremanja oružja, ne bih u ovom trenutku to komentarisala. To je previše ozbiljna tema i ja se stvarno i iskreno nadam da će biti dovoljno razuma i na strani SAD da znaju šta je dobro, na kraju krajeva, i za njihove partnere u Prištini", poručila je Brnabić.

Brnabić je negirala je da Srbija krši CEFTA sporazum i dodala da je bila naivna kada je očekivala da će albanski premijer Edi Rama da opomene ili pozove Prištinu da se urazumi po pitanju uvođenja taksi. Kao jedini cilj Ramine izjave ona vidi pokušaj da se "politički spinuje i Srbija okrivi za sve nerazumne odluke Prištine".

Naglasila kako je Priština po drugi put promenila razlog kojim je pravdala uvođenje carina na robu iz Srbije i istakla da Srbija gubi mesečno 42 miliona evra zbog taksi koje je uvela Priština.

"Taj gubitak nije ni približan onome što gube Srbi na Kosovu i Metohiji zbog nerazumne odluke vlasti u Prištini", kazala je Brnabić.

XS
SM
MD
LG