Linkovi

Stoltenberg: Pogrešno vreme za odluku o formiranju vojske Kosova


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg govori na konferenciji za novinare u Briselu, 3. decembar 2018.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u sredu da "nije pravo vreme" za formiranje vojske Kosova. Stoltenberg je na konferenciji za novinare u Briselu, po završetu ministarskog sastanka Alijanse na kojem je jedan od tema bio Zapadni Balkan, upozorio da bi taj potez mogao da ima ozbiljne posledice po evro-atlantsku budućnost Kosova.

Na kraju sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a, generalni sekretar Alijanse se, pored ostalog, osvrnuo i na najavu formiranja kosovske vojske.

"Kao što sam već rekao liderima u Prištini, javno i privatno - to je odluka koja dolazi u pogrešno vrijeme. NATO podržava kosovske bezbjednosne snage u okviru njihovog postojećeg mandata, a promjena tog mandata treba da bude sprovedena u skladu sa ustavom. Ono što se sada dešava odvija se bez konsultacija sa NATO saveznicima i drugim zemljama, kao i bez inkluzivnog procesa na samom Kosovu .Kao što smo više puta rekli - ako se mijenja mandat kosovskih bezbjednosnih snaga, NATO će tada da ponovo razmotri nivo vlastitog angažovanja na Kosovu. Kakve će konkretne posljedice da budu, do će da bude odlučeno na Sjevernoatlanskom savjetu".

Generalni sekretar NATO je pozvao Beograd i Prištinu da se uzdrže od provokativnih koraka i da krenu ka neophodnim kompromisima kako bi, kako kaže, napredovali ka boljoj budućnosti. S tim u vezi, Stoltenberg uvodjenje uvoznih carina na robu iz Srbije od 100 odsto vidi kao dodatni balast koji će otežati dijalog Beograda i Prištine.

Važnost saradnje sa Zapadnim Balkanom i njegove stabilnosti, uključivanja u evropsku maticu te s tim u vezi i uspjeha dijaloga Beograda i Prištine istakla je visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini, dolazeći na ministarski skup u briselskom sjedištu NATO.

"EU je, posebno posljednih godina, mnogo radila sa svim našim partnerima na Zapadnom Balkanu, potvrdjujući jasnu evropsku perspektivu svim partnerima u regionu koji je od ključne važnosti za evropsku bezbjednost i naša saradnja sa regionalnim partnerima je izuzetno dobra, posebno kada je riječ o borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala, prevenciji radikalizacije i ostalim poljima. Ministri će biti upoznati sa statusom dijaloga Beograda i Prištine, pitanjem imena Makedonije kao i situacijom u Bosni Hercegovini".

Učestvujući na ministarskom NATO sastanku, šef crnogorske diplomatije, Srdjan Darmanović, se osvrnuo na dijalog Beograda i Prištine za koji je rekao da može ići i brže i bolje uz želju da to doprinese dodatnoj sigurnosti u regionu.

Dodao je da Crna Gora nije učestvovala u bilo kakvim razgovorima o mogućim paktovima - dobrosusjedska politika je jedan od stubova naše spoljne politike, naglasio je ministar Darmanović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG