Linkovi

Brnabić: Broj respiratora je državna tajna


Arhiva - Ana Brnabić
Arhiva - Ana Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je u četvrtak mere za ublažavanje negativnih ekonomskih uticaja epidemije korona virusa u Srbiji, među kojima je izdvajanje još 24 milijarde dinara za kapitalne investicije i jednokratna pomoć penzionerima od po 4.000 dinara.

Narodna banka Srbije odlučila je da smanji referentnu kamatnu stopu na 1,75 odsto, čime je povećana likvidnost u privredi.

Zbog pandemije korona virusa, globalna ekonomija prema po svetskim izveštajima i nekim najkonzervativnijim procenama, u ovoj godini imaće manji rast za 0,5 odsto, prenela je Brnabić, a u Srbiji su najugroženiji turizam, transport i logistika. Vlada je zbog toga intervenisala u korist hotelijera:

Premijerka tvrdi da zaliha prehrambenih proizvoda ima dovoljno, da se svakodnevno održavaju sastanci sa predstavnicima glavnih trgovinskih lanaca u Srbiji i da je snabdevenost prodajnih objekata dobra, te da nema razloga da građani prave zalihe.

Ona je naglasila da je održan i sastanak sa proizvodjačima higijenskih maski i dezifenkcionih sredstava, kako bi se obezbedile dovoljne količine ovih medicinskih sredstava.

Što se tiče privrede, prema rečima premijerke, situacija je stabilna i pod kontrolom, i nema razloga za paniku.

Broj respitatora dovoljan

Odgovarajući na novinarska pitanja, Ana Brnabić je naglasila da Srbija ima dovoljan broj respiratora, ali nije mogla d precizira njihov broj, jer se to tretira, kako je rekla, kao državna tajna. Javni poziv za nabavku novih respiratora objasnila je kao meru koja treba dodatno da poboljša situaciju u tom segmentu.

Ministar finansija Siniša Mali naglasio je da u ovom trenutku na računu budžeta ima 168 milijardi dinara što je više nego dovoljno za izmirenje obaveza državne kase i isplatu plata i penzija, dok je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež naglasio je da redovno prate snabdevenost prodajnih objekata trgovinskih lanaca i da je snabdevenost dobra i stabilna.

"Hoteljijerstvo prestaje da postoji"

Direktor Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede HORES Georgi Genov izjavio je danas da je do srede, prema podacima dobijenim od 64 hotela, broj individualnih otkazivanja gostiju iznosio 7.132 noćenja, dok otkazani broj noćenja kada su u pitanju grupe iznosi 25.357.

"Ovo je samo podatak koji smo dobili od ovih hotela kojima smo slali upit, daleko je veći broj otkazanih aranžmana i noćenja s obzirom na to da svakog momenta pristižu HORES nove informacije, te ćemo za desetak, petnaest dana znati koliko je otkazano do 1. maja", rekao je Genov na sednici Upravnog odbora HORES povdom širenja korona virusa.

On je dodao da su od Svetske zdravstvene organizacije stigla uputstva o tome kako bi zaposleni u hotelima trebalo da se ponašaju, koje mere da se primene, a ovih dana će biti rešene i sve procedure kada je reč o posluživanju, saopštio je HORES.

Kao jedan od predloga je ukidanje švedskog stola i uvođenje direktnog posluživanja, istakao je Genov.

Predsednik Upravnog odbora HORES Aleksandar Vasiljević istakao da broj rezervacija pada iz dana u dan, te da će verovatno jedan od uslova biti zatvaranje hotela.

Što se tiče tih nekih velikih hotela, naveo je da su oni počeli da zatvaraju sprat po sprat, počeli su da dezinfikuju spratove, jer verovatno neće doći do povećanog broja gostiju u narednih pet nedelja.

Stoga, kako je istakao, očekuju da će ova situacija potrajati sigurno pet do šest nedelja.

Predsednik skupštine HORES Tomislav Momirović rekao je da hotelijerstvo u ovim trenucima u Beogradu i u većim gradovima prestaje da postoji.

"Mi smo danas u situaciji da se poslovi tope na nivou od 80 do 90 odsto. Prvi hoteli su danas zatvoreni i radnici otpušteni, određeni broj hotela danas nema novca da isplati plate i obaveze svojim zaposlenima", istakao je Momirović, prenosi FoNet

XS
SM
MD
LG