Linkovi

Nove mere u borbi protiv koronavirusa u Srbiji


Za škole u Srbiji na snazi je mera preporučene bolje higijene, Foto: (ilustracija), (AP Photo/Petr David Josek)
Za škole u Srbiji na snazi je mera preporučene bolje higijene, Foto: (ilustracija), (AP Photo/Petr David Josek)

U Srbiji je potvrđen još jedan slučaj zaraze koronvirusom, tako da je ukupan broj zaraženih porastao na 19, a većina utakmica, koncerata, pozorišnih predstava i drugih okupljanja su otkazana. Juče je Vlada Srbije odlučila da se zabrane javna okupljanja na javnim mestima u zatvorenim prostorima gde se okuplja više od stotinu ljudi. Ali za sada nema odluke da se prekine rad škola.

Neke od novih mera od jutros se odonose na poboljšanje u snabevanju namirnicama, pomoć penzionerima i nabavka dodatnih resporatora.

Kako bi se odgovorilo na povećanu tražnju potrošača za pojedinim namirnicama i artiklima u uslovima prouzrokovanim virusom Covid-19, Grad Beograd suspendovao je na mesec dana rešenje o posebnom režimu saobraćaja i snabdevanja u prestonici, čime je omogućena i dnevna dostava robe maloprodajnim objektima i apotekama.

Privredna komora Srbije apeluje na potrošače da ne stvaraju sopstvene zalihe jer je tržište snabdeveno, a nivo zaliha stabilan.

U narednih mesec dana svi penzioneri u Srbiji dobiće jednokratnu finansijsku pomoć, u minimalnom iznosu od 4.000 dinara, najavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Brnabić je, na pres konferenciji povodom situacije u vezi sa koronavirusom, navela to kao jednu važnu dodatnu meru za penzionere, "kako bi se osećali bezbedno i sigurno".

Ministarstvo zdravlja i Klinički centar Srbije raspisali su hitan tender za nabavku 15 respiratora kako bi se obezbedile rezerve tog aparata, prenose mediji u Beogradu, uz napomenu da za sada ima dovoljno respiratora.

Na osnovu preporuke Svetske zdravstvene organizacije, radne grupe Instituta za javno zdravlje Srbije ''Milan Jovanović Batut'', potrebno je da se pokrene hitna nabavka medicinske opreme - respiratora za potrebe Kliničkog centra Srbije, kao i drugih zdravstvenih ustanova u zavisnosti od širenja koronavirusa, navodi se na sajtu Ministarstva.

XS
SM
MD
LG