Linkovi

Brnabić se u Japanu sastala sa Abeom


Premijer Japana Šinzo Abe, Foto: Ilustracija, (Photo by Don Emmert / AFP)

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić boravi u poseti Japanu povodom krunisanja japanskog cara Naruhita, a u ponedeljak se sastala sa premijerom te zemlje Šinzo Abeom.

Brnabić je izjavila u Tokiju da joj je premijer Japana u razgovoru preneo da je Srbija najvažniji partner Japana na Zapadnom Balkanu, prenose mediji u Beogradu. Brnabić je istakla da Srbija i Japan imaju dobre političke i, posebno, ekonomske odnose, koji su, kaže, bolji nego ikada ranije.

Kako je rekla, zahvalila je Abeu na balansiranom stavu po pitanju Kosova i Metohije, jer je Japan, iako je priznao nezavisnost Kosova, u dva za Srbiju najvažnija slučaja - članstvo tzv. Kosova u Unesku i Interpolu - bio uzdržan.

"Praktično su bili na strani Srbije i, po svim informacijama na to je direktno uticao premijer Abe, što pokazuje sve bolje odnose između Srbije i Japana", rekla je Brnabić novinarima nakon razgovora u Tokiju.​

Brnabić je rekla da je u Srbiji danas nekoliko značajnih japanskih investitora, među kojima je JTI (Japan Tobačo International), kompanija koja je, podsetila je, odlučila da prošire investicije u Srbiji, da prošire kapacitet i otvore još jednu proizvodnu liniju.

Brnabić je rekla i da je sa Abeom razgovarala i o ukidanju dvostrukog oporezivanja između Srbije i Japana.

"Ministarstvo finansija Srbije je podnelo inicijativu za to, imali smo prve sastanke u Beogradu, naredni će se održati krajem novembra u Tokiju i nadamo se da ćemo u narednih par meseci potpisati taj sporazum, što će značiti još japanskih investicija u Srbiji", rekla je Brnabić.

Šinzo Abe je u zvaničnoj poseti Srbiji bio 15. januara 2018. godine, kada je razgovarao sa srpskim državnm vrhom.

To je bila prva poseta japanskog zvaničnika Beogradu na tako visokom nivou u poslednje tri decenije, a Abe je u dvodnevnu posetu Srbiji stigao tada sa delegacijom japanskih privrednika.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG