Linkovi

Šinzo Abe u Beogradu: Japanske firme zainteresovane za Srbiju


Premijer Japana Šinzo Abe se rukuje sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem tokom posete Beogradu. Abe je boravio u Srbiji u okviru svoje istočnoevropske turneje (AP Photo/Darko Vojinovic)

Kao prvi japanski visoki zvaničnik koji je posetio Srbiju posle 31 godine, premijer Japana Šinzo Abe se tokom današnjeg boravka u Beogradu sastao sa najvišim državnim zvaničnicima Srbije, a spisak tema o kojima se razgovaralo bio je jako širok - od situacije sa Severnom Korejom, do razvoja odnosa dve zemlje.

Srbija i Japan su dogovorili tesnu saradnju u odgovoru na globalne probleme i provokacije sa kojima se međunarodna zajednica suočava, izjavio je premijer Japana Šinzo Abe tokom današnje posete Beogradu.

Nakon razgovora sa predsednikom Srbije, Abe je poručio da će Japan aktivno pomagati reforme u Srbiji i državama zapadnog Balkana koje teže Evropskoj uniji. Takođe, premijer Japana je rekao da je Vučiću predložio inicijativu za saradnju Japana sa zemljama ovog regiona,

"Zapadni Balkan je važan ne samo za stabilnost Evrope, nego i za stabilnost cele međunarodne zajednice. Japan smatra da su odnosi sa Srbijom, koja je ključna država za stabilnost regiona, vrlo važni", izjavio je japanski premijer.

Predsednik Srbije Aleksandar Vućić je upoznao gosta iz Japana sa procesom dijaloga Beograda i Prištine i preneo stav Srbije o neugrožavanju bezbednosti Japana nuklearnim oružjem, uz uverenje da će svi sporovi biti rešeni mirnim putem i uz poštovanje principa međunarodnog prava.

Premijer Japana Šinzo Abe stiže na konferenciju za novinare posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu 15. januara 2018. (AP Photo/Darko Vojinovic)
Premijer Japana Šinzo Abe stiže na konferenciju za novinare posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu 15. januara 2018. (AP Photo/Darko Vojinovic)

​Razgovarali smo o svim ključnim političkim pitanjima na svetskoj sceni, ali smo najveću pažnju posvetili našim bilateralnim, pre svega ekonomskim odnosima, rekao je Vučić.

"Mi se nadamo i uvereni smo da vaša poseta, poštovani gospodine premijeru Abe, donosi novi vetar u odnose Srbije i Japana, dalje unapređenje naših odnosa u svim sferama društvenog života", istakao je srpski predsednik.

Na sastanku sa Šinzom Abeom i predstavnicima više od 30 japanskih i srpskih kompanija, premijerka Ana Brnabić je istakla da Srbija želi i može da uči od Japana na više polja.

"Sa novim izazovima pred nama mi želimo da učimo od Japana. Jer ekonomija XXI veka počiva na digitalizaciji, obrazovanju i kreativnosti, upravo onim segmentima u kojima možemo od Japana najviše i da naučimo", rekla je Brnabić.

Šinzo Abe je ocenio da su firme iz Japana sve više zainteresovane za Srbiju jer očekuju njen dalji razvoj, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pozvao japanske privrednike da investiraju u Srbiju. Kako je rekao, Srbija je najbolje mesto za investiranje u ovom delu Evrope, a država ima mogućnosti da raznovrsnim subvencijama pomogne japanskim investitorima, dodao je Vučić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG