Linkovi

Britanska vlada: Nema drugog referenduma o Bregzitu


Britanska premijerka Tereza Mej u Briselu, 14. decembar 2018.

Britanska vlada ne priprema se za drugi referendum o Bregzitu, saopštili su ministri u nedelju i ponovili da bi plan premijerke Tereze Mej i dalje mogao da bude usvojen u parlamentu sa nekoliko izmena.

Mej je prošle nedelje odložila glasanje u parlamentu o svom planu za izlazak Britanije iz Evropske unije, zato što nije imala dovoljno glasova za njegovo usvajanje, a zatim je pokušala da dobije "garancije" od Brisela da bi pridobila podršku poslanika za dogovor.

Evropski lideri saopštili su da su spremni da pomognu, ali su upozorili da nema novih pregovora o sporazumu.

Manje od četiri meseca uoči izlaska Britanije iz EU, taj proces je veoma haotičan, a komlikuju ga i duboke podele u parlamentu i širom zemlje.

Uzimajući u obzir zastoj u parlamentu i nespremnost Brisela da ponovo pregovara, sve veći broj političara govori o mogućnosti da zemlja napusti uniju bez sporazuma ili da se održi drugi referendum koji bi mogao da zaustavi izlazak Britanije iz EU.

Na pitanje novinara da li se vlada priprema za glasanje, ministar obrazovanja Demijan Hajnds rekao je televiziji Skaj njuz: "Ne, drugi referendum bi izazvao nove podele. Ljudi su glasali, održali smo referendum, i sada moramo da ga sprovedemo", rekao je Hajnds.

Ministar trgovine Lijam Foks rekao je da bi drugi referendum samo učvrstio "duboke podele" u Britaniji i dodao da premijerka radi na dobijanju "potrebnih garancija" da bi ubedila parlament da podrži njen dogovor. Međutim, istakao je da se to neće dogoditi brzo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG