Linkovi

Istorijski referendum u Britaniji


Birači u Britaniji danas su glasali na istorijskom referendumu o tome da li žele da ostanu u Evropskoj uniji ili ne. Istraživanja javnog mnjenja pred sam početak glasanja ukazuju na izuzetno malu razliku između onih koji se zalažu za ostanak i onih koji se tome protive. Dopisnik Glas Amerike iz Londona je na jednom od birališta razgovarao sa glasačima.

Mnogi su izašli na glasanje bez obzira na kišu i nevreme, jer smatraju da se donosi jedna od najvažnijih odluka u novijoj istoriji Britanije. A, mnogi birači dočekali su ovaj dan sa olakšanjem nakon dva meseca žestokih diskusija.

“Nadam se da ćemo posle svega moći da se oporavimo brzo, jer biće teško da se o tome priča kasnije.”

“Pokušao sam da ne pratim TV debate. Od početka sam znao kako ću da glasam, tako da ne mislim da su debate za neopredeljene bile korisne. Iskreno rečeno ceo proces je bio prilično slab”, kažu neki od birača.

Premijer Dejvid Kameron glasao je rano ujutro, pre nego što je uputio poslednji apel za ostanak u evropskom bloku.

Mnogi su bili neopredeljeni sve do jutros. Kameron se obratio upravo njima. Rekao je da će odluka biti nepovratna, a napuštanje EU uporedio je sa skokom iz aviona, “posle čega teško da ima povratka u kabinu.” Današnjim glasanjem se završava debata, uglavnom koncentrisana na pitanje imigracije i nacionalnog suvereniteta.

Jučerašnji dan bi inače bio 42. rođendan Džo Koks, laburističke poslanice koju je prošle nedelje ubio pripadnik desničarske ekstremističke stranke sa istorijom psihičkih problema. Ožalošćeni su se okupili na memorijalnom mestu kod Trga Trafalger. Neki kažu da je ubistvo direktna posledica žučne debate u vezi referenduma.

“Trebalo bi od sada da sarađujemo na pitanjima imigracije, ekonomije i bezbednosti - ne bi trebalo da budemo toliko razjedinjeni. Referendum nije bio potreban, mislim da je baš zato i došlo do te tragedije”, ističu pojedini birači.

S obzirom na veliki broj neopredeljenih glasača do skoro samog kraja, rezultati referendum bi mogli da pokažu i da li je tragedija sa Džo Koks uticala na budućnost Evrope.

XS
SM
MD
LG