Linkovi

Kontroverzan potez britanskih vlasti

  • Glas Amerike

Novinar Glen Grinvold sa partnerom Dejvidom Mirandom na međunarodnom aerodromu u Rio de Ženeiru

Britanske vlasti držale gotovo devet sati na Hitrou Dejvida Mirandu, partnera novinara Glena Grinvolda koji je od Edvarda Snoudena dobijao informacije o američkom programu prisluškivanja

Britanske vlasti su danas suočene sa brojnim pitanjima pošto su koristile kontrateroristička ovlašćenja da bi pritvorile Dejvida Mirandu brazilskog partnera novinara Glena Grinvolda, koji je objavio informacije koje je u javnost izneo bivši kontraktor Američke nacionalne bezbednosne agencije Edvard Snouden.

Miranda koji živi sa Glenom Grinvoldom - američkim novinarem britanskog Gardijana - danas se vratio kući u Rio de Žaneiro pošto je juče držan gotovo devet sati dok je prolazio kroz londonski aerodrom Hitrou na putu iz Berlina.

Grinvold je rekao da je Miranda sprečen da stupi u kontakt sa advokatom i da su funkcioneri konfiskovali sve njegove elektronske medije. Grinvold je u kolumni u Gardijanu napisao da je Mirandino pritvaranje imalo za cilj zastrašivanje „nas koji radimo kao novinari na izveštavaju o NSA-ju i njegovom britanskom pandanu."

Brazilsko ministarstvo inostranih poslova je izrazilo „duboku zabrinutost“ povodom ovog incidenta koji, kako je rečeno, „nema opravdanje“ jer pogadja „pojedinca protiv koga ne postoje optužbe koje bi opravdale ovaj potez.“

Sjedinjene Države u međuvremenu su saopštile da nisu tražile od britanskih vlasti da ispitaju Dejvida Mirandu. Britanski zvaničnici su obavestili američke kolege pre nego što su privele Mirandu da će to učiniti, ali SAD to nisu tražile, tvrdi Bela kuća. Tu odluku su Britanci sami doneli", izjavio je na brifingu portparol Bele kuće.
XS
SM
MD
LG