Linkovi

Osude ubistva britanske poslanice


Stanovnici Londona odaju poštu ubijenoj laburističkoj poslanici Džo Koks
Stanovnici Londona odaju poštu ubijenoj laburističkoj poslanici Džo Koks

Nedelju dana pred referendum koji će biti odlučujući za sudbinu Britanije, ali i Evropske unije, i Britanci i svet su u šoku nakon što je laburistička poslanica Džo Koks juče ubijena na ulici, što je poremetilo kampanju i izazvalo muk kako u taboru za izlazak zemlje iz EU, tako i među zagovornicima ostanka.

Britanski premijer Dejvid Kameron i lider Laburističke stranke Džeremi Korbin otputovali su u Birstol u severnoj Engleskoj gde su odali počast poslanici Džo Koks, koja je u četvrtak ubijena na ulici u tom gradu.

Poslanica Koks, 41-godišnja majka dvoje dece krenula je na sastanak sa biračima kada ju je napao 52-godišnji muškarac vatrenim oružjem i nožem u njenoj izbornoj jedinici u blizini Lidsa. Sa svih strana sveta pristižu izjave saučešća, a premijer Kameron je izjavio da je njena smrt duboko pogodila mnoge.

“Naravno, najstrašnije je to što je dvoje dece izgubilo majku, a suprug izgubio voljenu ženu, dok je parlament izgubio jednog od najstrastvenijih i najbriljantnijih političara – nekoga ko je bio simbol činjenice da je suština politike služba narodu”.

Džeremi Korbin je za Koks rekao da je bila veoma cenjena članica Laburističke stranke.

Džo je bila izuzetna, predivna, veoma talentovana žena. Oduzeta nam je prerano, u ranim 40-im godinama, dok je još toliko toga imala da pruži i da dobije od života. To što se juče dogodilo je tragedija van svake tragedije”.

Policija u Jorkširu ne želi ni da potvrdi ni da demantuje da je osumnjičeni napadač, koji je uhapšen, možda bio motivisan svojim ultradesničarskim stavovima.

Nekoliko očevidaca kaže da je Tomas Mer vikao “Britain First” kada je ispalio tri metka u Džo Koks, a zatim je ubo nožem i vukao za kosu po trotoaru. Mala, ulatradesničarska stranka “Britain First” već godinama vodi kampanju za izlazak Velike Britanije iz EU, a njen lider Pol Golding oštro je osudio napad i tvrdi da njegova stranka ni na koji način nije umešana u napad Koks, koja se zalagala za ostanak Britanije u EU.

“Nemam ništa sa tim, Ja sam juče po podne bio u kancelariji i slao pisma kada sam čuo tu vest i mi ne odobravamo napad. Mi smo u sred kampanje za referendum. Šta je taj čovek rekao, da li je on mislio na neku organizaciju? Da li je koristio slogan?”

Izvori iz policije u Jorkširu rekli su Glasu Amerike da inspektori pokušavaju da utvrde da li je Mer imalo veze sa ultradesničarskim grupama, kao i da li ima istoriju mentalnih oboljenja.

Centar “Poverty Law” sa sedištem u Sjedinjenim Državama, koja prati grupe koje koriste govor mržnje u Americi i svetu, kaže da je Mer još od 1999. pobornik američke neo-nacističke grupe pod nazivom “National Alliance”.

Britanski parlament neće raditi u ponedeljak, 20. juna kako bi poslanici mogli da iskažu svoju počast ubijenoj Džo Koks. Ovo prvo ubistvo nekog aktivnog britanskog poslanika još od 1990. godine, bacilo je ozbiljnu senku na već ogorčenu kampanju oko bregzita.

XS
SM
MD
LG