Linkovi

Gardijan primoran da uništi Snoudenov materijal


Američki novinar Glen Grinvold i njegov partner Dejvid Miranda na medjunarodnom aerodromu u Rio de Žaneiru.
Američki novinar Glen Grinvold i njegov partner Dejvid Miranda na medjunarodnom aerodromu u Rio de Žaneiru.

Britanske vlasti primorale su britanski dnevnik Gardijan da uništi materijal koji je dobio od odbeglog američkog analitičara Edvarda Snoudena, objavio je urednik Gardijana.

Britanske vlasti primorale su britanski dnevnik Gardijan da uništi materijal koji je dobio od odbeglog američkog analitičara Edvarda Snoudena, objavio je urednik Gardijana. On je to nazvao „besmislenim potezom“ koji neće sprečiti buduće izveštavanje o programima prismotre u SAD i Britaniji. U medjuvremenu, londonska policija, koja je u nedelju na aerodromu Hitrou privela i satima ispitivala partnera novinara Gardijana koji je objavio poverljive podatke, saopštila je da je to obavljeno u skladu sa procedurom i zakonima u okviru borbe protiv terorizma.

Urednik Gardijana Alen Rasbridžer u današnjoj kolumni piše da ga je pre mesec dana, nakon što je Gardijan objavio članke na osnovu materijala koji je dostavio Edvard Snouden, jedan zvaničnik britanske vlade upozorio – „zabavili ste se, sada nam vratite naš materijal.“ Rasbridžer dodaje da je listu zaprećeno da će vlada pokrenuti pravni postupak ukoliko ne uništi ili preda materijal koji je dobio od Snoudena. Posle daljih pregovora, dvojica „stručnjaka za bezbednost“ iz vladinog štaba za komunikacije (GCHQ) - britanskog ekvivalenta američke Nacionalne obaveštajne službe - posetila su londonsku kancelariju Gardijana, i u podrumu zgrade posmatrali kako se kompjuteri sa Snoudenovim materijalom fizički uništavaju.

Urednik Gardijana ističe da je u pitanju bio čin koji je delovao „besmisleno simbolično, bez ikakvog razumevanja kako stvari funkcionišu u digitalnoj eri.“

Rasbridžer je takodje ocenio da ta „bizarna epizoda“, kao i pritvor partnera novinara Gardijana na aerodromu Hitrou, pokazuju da je sloboda štampe u Britaniji ugrožena.

Za to vreme, britanske vlasti tvrde da je Brazilac Dejvid Miranda, partner Gardijanovog kolumniste Glena Grinvolda, priveden u skladu sa anti-terorističkim zakonom.

Londonska policija se ponašala u skladu sa zakonom, koji postoji da bi nas zaštitio od svega što povećava opasnost od terorizma. Budući da su ta ovlašćenja veoma široka, tu je nezavisni istražitelj. On će danas razgovarati sa pripadnicima policije i predlažem da svi sačekamo njegovu ocenu“, izjavio je Demijan Grin, britanski ministar pravde.

Dejvid Miranda priveden je dok je bio u tranzitu iz Berlina na putu ka Rio de Žaneiru, gde živi sa Grinvoldom. On je prethodno u Berlinu predao dokumenta povezana sa Grinvoldovom istragom Lauri Poitras, autorki dokumentarnih filmova koja učestvuje u širenju informacija koje poseduje Edvard Snouden. Njegovo putovanje je finansirao Gardijan. Miranda je ispitivan devet sati i zatim pušten bez optužnice.

Bio sam u sobi sa tri različita agenta koji su ulazili i izlazili. Postavljali su pitanja o mom celom životu. Oduzeli su mi kompjuter, video igru, mobilni telefon, sve…“

Amerikanac Glen Grinvold bio je prvi novinar koji je objavio američke i britanske obaveštajne tajne koje mu je dostavio Edvard Snouden. On poručuje da će Britanija „zažaliti“ što je privela njegovog partnera.

Od sada ću biti još agresivniji u izveštavanju, objaviću brojna nova dokumenta. Objaviću stvari i o Engleskoj. Imam mnogo dokumenata o engleskom špijunskom sistemu.“

Brazilski ministar spoljnih poslova osudio je pritvor Mirande kao “neopravdan” i istakao da će se sastati sa britanskim kolegom Vilijamom Hejgom da bi preneo tu poruku.

Portparol Bele kuće Džoš Ernest u ponedeljak je rekao novinarima da SAD nisu tražile od britanskih vlasti da privedu Mirandu, ali da ih je Britanija obavestila o svom planu da ga ispita.

Jedan zvaničnik američke obaveštajne službe izjavio je za Rojters da je jedan od glavnih ciljeva ispitivanja Mirande da se pošalje poruka potencijalnim primaocima Snoudenovog materijala da britanska vlada ozbiljno namerava da spreči curenje informacija.
XS
SM
MD
LG