Linkovi

Britanija o bombardovanju ID


Britanski premijer Dejvid Kameron iznosi svoje argumente u parlamentu, 2. decembar 2015.
Britanski premijer Dejvid Kameron iznosi svoje argumente u parlamentu, 2. decembar 2015.

Britanski parlament danas je raspravljao o predlogu premijera Dejvida Kamerona da se zemlja priključi bombardovanju položaja Islamske države u Siriji.

"Ti teroristi upravo sada kuju zaveru da nas ubiju i radikalizju našu decu“, poručio je Kameron poslanicima. „Pretnja je stvarna“, rekao je britanski premijer, „akcija koju predlažemo je legalna, neophodna i to je ispravna stvar kako bismo očuvali bezbednost u našoj zemlji“.

Sa druge strane, lider laburista Džeremi Korbin upozorio je da Kameronov plan stvara “opasnost od ozbiljne eskalacije” britanskog vojnog angažmana na Bliskom istoku tako što će se bombardovanje Islamske države proširiti izvan Iraka, gde se napadi izvode već godinu dana.

Korbin je Kameronov sirijski vojni predlog nazvao “nepromišljenim srljanjem u rat”.

Kameron i Korbin razmenili su mišljenja uz tipično glasno odobravanje i negodovanje članova britanskog palamenta na početku 10-satne rasprave posle koje se očekuje glasanje po ovom pitanju.

Analitičari predviđaju da će parlament podržati Kameronov predlog, pogotovo što laburisti dozvoljavaju svojim članovima da glasaju po svom nahođenju, bez obzira na Korbinov antiratni stav.

Ukoliko plan britanskog premijera bude odobren, državni zvaničnici navode da bi bombardovanje moglo da počne u narednih nekoliko sati iz vojne baze na Kipru.

Britansko javno mnjenje, imajući u vidu protekle, nepopularne, kopnene ratove u Avganistanu i Iraku, obazrivo je povodom proširenja napada na Siriju. Rezultati ankete, koju je sprovela onlajn kompanija YouGov pokazuju da je podrška javnosti za vojnu akciju u Siriji pala na najniži nivo od septembra 2014. godine – sa 48 odsto ispitanika koji su ove nedelje podržali napade, u odnosu na 59 odsto prošle nedelje.

XS
SM
MD
LG