Linkovi

Škotska glasa o nezavisnosti od Britanije


Na referendumu u Škotskoj pravo glasanja imaju svi gradjani stariji od 16 godina.

Glasanje je u toku širom Škotske na istorijskom referendumu kojim će biti doneta odluka da li ta zemlja napušta 307 godina staru uniju sa Engleskom i postaje nezavisna država.

Glasanje se privodi kraju na istorijskom referendumu na kojem će Škotlanđani odlučiti da li će raskinuti 307 godina staru uniju sa Engleskom i postati nezavisna država. Dok je registrovano više od 4,2 miliona građana, odnosno 97% biračkog tela – očekuje se da će ovo biti najveći odziv u istoriji škotskih izbora. Ishod referenduma se sa velikom pažnjom očekuje ne samo u Britaniji nego i celom svetu. Ankete obavljene neposredno pred referendum daju malu prednost pristalicama Ujedinjenog Kraljevstva.

Dok Škotlađani glasaju o svojoj nezavisnosti, prebrojavanje glasova prispelih poštom je već počelo. Ankete pokazuju da su građani skoro potpuno podeljeni u stavovima, iako su se stotine hiljada Škotlandjana izjašnjavale kao još neopredeljene.

“Glasaću za nezavisnost. Prethodno sam bio protiv ali sam promenio mišljenje iz nade u budućnost, ali i zbog realnog rizika šta će biti ako ostanemo gde jesmo, a veoma me uznemirava uspon desnice u ostatku Britanije”, izjavio je jedan gradjanin Edinburga.

“U suštini, i dalje ćemo imati zaleđe, podršku Ujedinjenog Kraljevstva, što će nam pružati bezbednost koja nam je potrebna u globalizovanom svetu”, kaže drugi birač, pristalica unije.

Aleks Salmond, vođa kampanje za nezavisnost, glasao je u svom okrugu.

"Imamo priliku da izgradimo prosperitetniju ekonomiju, ali takođe, i pravednije društvo što je divna, pozitivna vizija i razlog što Škotska treba da prigrabi tu mogućnost obema rukama”.

Pokret za nezavisnost smatra da Škotlanđani zaslužuju pravo da biraju sopstvenu sudbinu i stvore pravednije društvo od onog kojim se upravlja iz Londona. Kampanja je u poslednjem času dobila novu energiju zahvaljujući Endiju Mariju, zvezdi britanskog tenisa, koji je na svom Tviter nalogu izrazio podršku nezavisnosti, iako sam ne može da glasa, pošto živi u Engleskoj.

Međutim, najnovije ankete pokazuju da kampanja protiv nezavisnosti i za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu, koju prevodi Alister Darling – vodi uz neznatnu prednost.

Ishod škotskog glasanja mogao bi da ima posledice širom planete. Velika Britanija je šesta najveća ekonomija sveta i stalna članica Saveta bezbednosti UN. Ekonomisti u Londonu upozorili su da će doći do velikog previranja na tržištu ako se Škotska odvoji od ostatka Unije. Preliminarni rezultati očekuju se sutra oko četiri sata ujutru po lokalnom vremenu što znači da će, u vreme doručka, sudbina unije već biti poznata.

XS
SM
MD
LG