Linkovi

Istraga o hakovanju telefona moguća i u SAD


Pomoćnik komesara Metropoliten policije u Londonu, Džon Jejts, na pretresu u britanskom Parlamentu, London, 12. juli, 2011.
Pomoćnik komesara Metropoliten policije u Londonu, Džon Jejts, na pretresu u britanskom Parlamentu, London, 12. juli, 2011.

Američki senator Džon Rokfeler zatražio je pokretanje istrage za utvrđivanje da li je medijska kuća Ruperta Merdoka, Njuzkor, koja je u središtu afere hakovanih telefona u Britaniji, prekršila zakon i u Sjedinjenim Državama.

Rokfeler je izrazio zabrinutost da je Njuzkor, u čijem se vlasništvu nalaze i list Volstrit džornal, televizijska mreža FOKS i druge američke medijske kompanije, možda prisluškivao članove porodica žrtava terorističkih napada 11. septembra 2001. Senator je upozorio da bi posledice mogle da budu, kako se izrazio „ veoma teške.“

U međuvremenu, britanski premijer Dejvid Kameron pozdravio je odluku Ruperta Merdoka da odustane od pokušaja preuzimanja deoničarske kontrole nad najvećom britanskom televizijskom kompanijom, Bi-skaj-bi za sumu od oko 19 milijardi dolara.

Bivši britanski premijer Gordon Braun je u jučerašnjem intervjuu za Bi-bi-si rekao da je bio šokiran kada je saznao da je Merdokov tabloid Njuz ov d' vorld angažovao bivše kriminalce da dođu do privatnih informacija njegove i porodica drugih britanskih građana.

Po Braunovim rečima, Merdokove novine su, „stvarno eksploatisale ljude“, i to ne samo njega već i druge "koji su bili u očajničkom stanju".

Jedan odbor britanskog parlamenta pozvao je medijskog magnata Ruperta Merdoka, njegovog sina Džejmsa i urednicu lista Njuz ov d' vorld, Rebeku Bruks, da daju iskaze povodom optužbi da je pomenuta medijska organizacija plaćala policajce u zamenu za pristup osetljivim informacijama.

XS
SM
MD
LG