Linkovi

Elizabeta Druga u Severnoj Irskoj


Kraljica Elizabeta se rukuje sa bivšim liderom IRA-e Martinom MekGinisom
Kraljica Elizabeta se rukuje sa bivšim liderom IRA-e Martinom MekGinisom

Britanska kraljica Elizabeta II danas se rukovala sa Martinom Mekginisom tokom posete Severnoj Irskoj.

Britanska kraljica Elizabeta Druga danas se rukovala sa Martinom Mekginisom, bivšim liderom sepratističke Irske republikanske armije, koja je vodila decenijama dugu, krvavu, borbu za nezavisnost Severne Irske od britanske uprave. Susret se dogodio na početku privatnog prijema u jednom pozorištu u Belfastu.

Ovaj istorijski momenat simbolizuje trajni mir u toj britanskoj pokrajini uspostavljen posle sporazuma postignutog na Veliki petak 1998. godine, kojim je okončan 30 godišnji ustanak katoličke IRA-e protiv protestantskih pristalica britanske uprave. Ustanak je odneo preko 3500 života, uključujući rodjaka kraljice Elizabete, heroja iz Drugog svetskog rata, Lorda Mauntbatena, koji je ubijen 1979. u eksploziji bombe koju je IRA postavila na njegov brod.

Političko krilo IRA-e Šin Fejn i dalje se protivi britanskoj upravi u Severnoj Irskoj.
Kraljica Elizabeta i njen suprug Princ Filip doputovali su u Irsku juče na početku dvodnevne posete koja je deo proslave njene šezdesete godišnjice na britanskom prestolu. Kraljica je posetila mali grad Eniskilen, gde se sastala sa članovima porodica poginulih u bombaškom napadu IRA-e pre 25 godina i prisustvovala službi u gradskoj katoličkoj crkvi, što je prvi put da je uradila tako nešto tokom njenih 20-tak poseta Severnoj Irskoj.
XS
SM
MD
LG