Linkovi

Britanija: Dodeljene najviše nagrade za filmska dostignuća


Glavni glumac iz filma 12 Years a Slave, Čivetel Edžiofor osvojio najviše priznanje na dodeli nagrada BAFTA u Britaniji

Britanske nagrade BAFTA, koje se dodeljuju dve nedelje pre dodele Oskara, vidjene su kao indikator o mogućim dobitnicima Oskara.

Film "12 Years a Slave", istiniti ep o slobodnom Afro-amerikancu iz 19 veka koji je otet i porobljen na američkom jugu, dobio je sinoć nagradu za najbolji film tokom dodele nagrada Britanske filmske akademije poznatih kao BAFTA.

Britanski glumac Čivetel Edžiofor, koji je tumačio glavnu ulogu roba Solomona Nortrapa, dobio je najviše priznanje u kategoriji najboljeg glumca.

Triler o izgubljenima u svemiru "Gravity" dobio je šest nagrada, uključujući priznanje za najboljeg reditelja Alfonsa Kuarona. "Gravity" je takodje osvojio nagradu za najbolji britanski film uprkos činjenici da ga je režirao Meksikanac i da u njemu glume američki glumci.

Kejt Blanšet je osvojila nagradu za najbolju glumicu za tumačenje bogate žene koja zapada u siromaštvo, u filmu Vudija Alena, "Blue Jasmine".

Novopridošlica Barhad Abdo je dobio nagradu za najboljeg sporednog glumca za spektakularni debi u ulozi somalijskog pirata u filmu Kapetan Filips, dok je Dženifer Lorens dobila nagradu za najbolju žensku sporednu ulogu u filmu "American Hustle".

Britanske nagrade BAFTA, koje se dodeljuju dve nedelje pre dodele Oskara, vidjene su kao indikator o mogućim dobitnicima Oskara.
XS
SM
MD
LG