Linkovi

Južna Afrika u centru Londona


Izložba južnoafričkog pejsaža u Britanskom muzeju u Londonu

Britanski muzej preneo je deo Južne Afrike u centar Londona, uredivši afrički vrt, ispred zgrade muzeja. Biljke su brodom donete iz čuvene Kapske oblasti, jednog od šest svetskih florističkih carstava , koje su definisali botaničari. Među njima su i neke sasvim specifične vrste. Uređivanje vrta trajalo je četiri nedelje, a biljke sada bujaju u londonskoj magli.

U senci Britanskog muzeja u Londonu, uređen je deo južnoafričke pustinje. Muzej je, u saradnji sa Botaničkom baštom „Kju“, dobavio dva klimatizovana kontejnera puna južnoafričkog cveća, žbunja i drveća, za izložbu koja će ovde trajati šest meseci.

„Došle su iz letnjeg perioda u Kejptaunu u britansku zimu, kroz 14 dana tame“, kaže Stiv Radi iz botaničke bašte "Kju"

Afrička pustinja u Britanskom muzeju
Afrička pustinja u Britanskom muzeju

Čišćenje tla, raspoređivanje tona šarenog kamenja, a onda sađenje i - sve je trajalo skoro mesec dana.
S obzirom da se sve to pripremalo u aprilu, postojala je opasnost od mraza, pa čak i snega, tako da su neke biljke morale da se pokriju i zaštite. Nekoliko meseci kasnije, biljke su počele da bujaju u neobično vrućem britanskom letu.

„Ovo je drvo Quiver, odnosno tobolac, čije su velike grane šuplje, da bi se u njima čuvale strele“,
dodaje Radi.

Posetioci kažu da im se izložba sviđa.

„Uvek je uzbudljivo kada vidite cvetove uz koje ste odrasli i stalno ih gledali i koji su se odomaćili u evropskim baštama, a ovde su svi zajedno, čak i više nego što ste znali“, kaže 71-godišnja Meri, koja je napustila Južnu Afriku još kao dete.

Američki turista Bob, takodje je oduševljen:

„Pogledajte drvo Kviver. Stvarno je neverovatno da je doneto čak ovde. Sada ne moramo da idemo u Južnu Afriku“.

Iako nismo u divljini, može se naći i poneka životinja.

Izrezbareno kamenje u afričkom vrtu
Izrezbareno kamenje u afričkom vrtu

Izrezbareno kamenje je replika onog koje je pronađeno u Južnoj Africi. Napravili su ga pripadnici naroda San, koji žive u Južnoj Africi dvadeset hiljada godina. Kustos Britanskog muzeja, Kris Springer, kaže da su te rezbarije veza sa mističnom prošlošću:

„Ove životinje ne moraju da budu replike pravih životinja. Mogu da budu životinje iz snova, duhovi iscelitelji u koje narod San veruje i danas. Jedna od njihovih glavnih uloga jeste da u snovima, u nesvesnom stanju, love ove životinje koje donose kišu“.


Jedan deo bašte je posvećen biljkama koje ugrožavaju poljoprivreda, izgradnja kuća i invazivne biljne vrste. Jedan od razloga za organizovanje izložbe je važnost flore i faune ove zemlje.

„Na Južnu Afriku otpada dva odsto površine zemlje, ali 10 procenata biljnog sveta na planeti. To je važna tačka biljne raznovrsnosti“, objašnjava Stiv Radi iz botaničke bašte "Kju".

Kroz ovaj pustinjski pejzaž ispred ulaza u muzej, imaće priliku da prođe oko tri miliona ljudi. Živi komadić Afrike u britanskoj prestonici.

XS
SM
MD
LG