Linkovi

Skrining za poglavlje 35 o Kosovu


Savetnik predsednika Srbije, Marko Djurić, ističe da je jedan od najvažnijih rezultata učešća srpske delegacije što poglavlje 35 "neće postati zamena za briselski dijalog".

U Briselu je održan skrining za poglavlje 35 pregovora o prijemu Srbije u EU - poglavlje koje se bavi normalizacijom odnosa Beograda i Prištine.
Delegaciju Srbije predvode ministar za Kosovo i Metohiju, Aleksandar Vulin i savetnik predsednika Republike Marko Đurić. Prema njihovim riječima, cilj sastanka je bio snimanje do sada postignutog napretka u dijalogu, bez namjere da bude zamjena za direktne razgovore dvije strane.

Poglavlje 35 nije mesto gde će se rešavati bilo kakva statusna pitanja. Dakle, sa te strane nemamo pritisak. Da vam dam primer: govorili smo o policiji, konstatovali smo šta je uradjeno, govorili smo šta bi još trebalo biti uradjeno u skladu sa briselskim sporazumom. Briselski sporazum je suština poglavlja 35 - i njegovo sprovodjenje i njegova realizacija. Ono što se dalje bude dešavalo, u onoj meri u kojoj budemo vodili dijalog na političkom nivou, zaključi sa političkog nivoa će automatski postajati deo poglavlja 35 i onda ćemo se baviti njihovim rešavanjem”, naglasio je Vulin, i dodao:

Ono što je važno da su predstavnici Evropske komisije u potpunosti razumeli da, bez obzira što se za ovim stolom nalaze predstavnici EU i Republike Srbije, na ono što se mi dogovorimo i što preuzmemo kao svoju obavezu, itekako može da utiče Priština - i svojim činjenjem i svojim nečinjenjem i da se to mora razumeti i da shodno tome se mora voditi računa da ono što radimo može da bude ometano i sa neke druge strane.”

Savetnik predsjednika Srbije Marko Djurić je naveo:

Ja bih samo rekao, sumirajući ono što se danas dešavalo, da je naša delegacija uspela u tome da priču o dosadašnjem toku briselskog sporazuma i njegovom sprovodjenju prikaže predstavnicima Evropske komisije kao priču o uspehu, s obzirom na to da predstavnimci Evropske komisije jesu učestvovali u ovom procesu ali samo kroz Evropsku službu za spoljne poslove."

Sa druge strane, Djurić ističe da je veoma je značajno što atmosfera vezana za pregovore o poglavlju 35 ne podseća ni malo na atmosferu dijaloga sa Prištinom, kada vrlo često ima i tenzija.

"Dakle, ovo je jedno razjašnjavanje onoga o čemu se do sada pregovaralo i mislim da smo na putu da izbegnemo zamku da poglavlje 35 postane neka vrsta zamene za briselski dijalog. Jedan od najvažnijih rezultata našeg današnjeg učešća jeste to što poglavlje 35 neće postati zamena za briselski dijalog, to što nećemo imati supstituciju razgovora sa drugom stranom u vidu razgovora sa predstavnicima EU. Dakle, sasvim nedvosmisleno je rečeno da će dijalog biti nastavljen. Ovo jeste nešto što na neki način uvezuje proces pregovora sa procesom dijaloga, a dijalog je mesto na kome ze stvari rešavaju i oko toga nije ostavljena bilo kakva dilema”, zaključio je Djurić.
XS
SM
MD
LG