Linkovi

Bez dogovora u Briselu


Šef pregovaračkog tima Srbije, Marko Đurić (arhivski snimak)
Šef pregovaračkog tima Srbije, Marko Đurić (arhivski snimak)

Šef pregovaračkog tima Beograda Marko Đurić saopštio je da je prištinska delegacija napustila razgovore o primeni sporazuma o normalizaciji odnosa

Beograd i Priština se ni nakon dva kruga pregovora o imlementaciji sporazuma, okončanih danas, nisu dogovorili o načinu kako na terenu primjeniti ono sto su premijeri Dačić i Tači potpisali prije tri sedmice. Jedino rješenje: novi sastanak na najvišem političkom nivou uz posredovanje EU.

Očito, sami premijerski parafi na sporazum dvije strane su bili lakši dio priče. Pokazalo se to i nakon što su u dva navrata, ukupno četri dana u Briselu, vijećali timovi Beograda i Prištine sa ciljem da sačine plan primjene dogovorenog na terenu.

"Suočili smo se danas sa time da je albanska delegacija napustila pregovore i da više ne učestvuje u ovim razgovorima. Reći ću i javno ono što sam im rekao direktno: Pozivamo ih da se vrate za pregovarački sto. Nema boljeg mesta i boljeg vremena da rešavamo naše probleme. Nema boljih okolnosti da napravimo plan o implementaciji koji će uvažiti minimum interesa obje strane, a pre svega, što je za nas najvažnije, utreti put za uspostavljanje zajednice srpskih opština koje će omogućiti opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji", rekao je šef pregovaračkog tima Srbije, Marko Đurić.

"Nažalost, niti nakon dva kruga razgovora timova za implementaciju sporazuma nismo došli do drafta plana za implementaciju sporazuma. Srpska strana želi odugovlačiti i gubiti vrijeme, dati utisak da se nešto dogovara, a zapravo, ništa konkretno se ne dešava. Mi želimo da se dogovorimo o planu implementacije sporazuma koji postoji, a ne da otvaramo nove teme. Ako ćemo to raditi, i kosovska strana ima šta da ponudi- od srpskog genocida, do odštete itd. Očigledno postoji potreba da se ovo riješi na najvišem nivou, izmedju dva premijera i gospodje Eštonjer prošle su tri sedmice od sporazuma a osim političke retorike, ništa se nije promijenilo", poručio je zamjenik kosovskog premijera, Hajredin Kuči.

"Mi smo u ovim razgovorima u prethodna dva dana izneli čitav niz konkretnih predloga za implementaciju, jednu sveobuhvatnu viziju kako institucionalni i politički život na području Kosova i Metohije može da se nastavi u narednom periodu, držeći se svakog slova, svake zapete sporazuma, sa jasnom željom da sporazum u celosti i do kraja bude primenjen", naglasio je Marko Đurić.

Izlaz iz ove situacije bi, po svemu sudeći, mogao biti samo u ponovnom podizanju dijaloga na najviši politički nivo. Danas se čuo prijedlog da se premijeri Dačić i Tači ponovno sastanu u Briselu, 21. ovog mjeseca.
XS
SM
MD
LG