Linkovi

Korak bliže sporazumu?


Rano jutros okončani deveti krug dijaloga Beograd -Priština doveo je dvije strane korak bliže sporazumu uz uz već vidjeno isticanje različitih gledanja na njegov konačni oblik.

Rano jutros okončani deveti krug dijaloga Beograd -Priština doveo je dvije strane korak bliže sporazumu uz uz već vidjeno isticanje različitih gledanja na njegov konačni oblik. Medjutim, iz ugla Brisela, razlike su postale male i tako bliže postizanje konačnog dogovora o širini ovlasti zajednice srpskih opština na Kosovu. Sada se broje sati, jer do ponedjeljka ujutro na stolu ministara spoljnih poslova mora biti konačna odluka. Danas je najavljeno - novi krug dijaloga već u petak.

Nakon još jednog maratonskog kruga pregovora čini se da je konačni sporazum Beograda i Prištine na dohvat ruke. Šta ga trenutno koči?

"Tači je želeo da poveže pitanje rešenja policije s novom tačkom koja je ubačena, a to je da se obe strane obavezuju da neće blokirati jedna drugu u međunarodnim organizacijama. Kad to prevedete na srpski, gde nas Kosovo može da blokira? Nigde. To znači da Srbija treba da dozvoli da će Kosovo biti članica međunarodnih organizacija. Pa, onda, dajte bolje da napišemo da ćemo da priznamo nezavisnost Kosova. Mi to nismo mogli da prihvatimo i nećemo nikada prihvatiti", naglasio je premijer Srbije Ivica Dačić.

"Da bude jasno -Kosovo je prihvatilo dokumenat baronese Ešton bez ikakvih izmjena. Dokmenat koji je u potpunosti u saglasnosti sa zakonima i ustavom Kosova, evropskim sarndardima i euro-atlantskim perspektivama. To otvara put za kosovsko članstvo u medjunarodnim institucijama, uključujući EU, NATO, UN i OEBS. Za sada znamo da postoji odbijanje na srpskoj strani, što bi se moglo promijeniti tokom narednih stati ili dana. Ako to ucine, Kosovo će to pozdraviti", naveo je kosovski premijer Hašim Tači.

Iz ugla Brisela, jaz u stavovima se ozbiljno smanjio, kako ističe visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

"Prošli put sam rekla da je sporazum blizu, ali da su razlike male ali duboke. Sada sa punim ujerenjem mogu reći da su razlike male i plitke".

A u vrijeme dok se u Briselu pregovaralo, u Strazburu, na EP se o tome diskutovalo uz poruku - za uložene napore Srbiji treba dati datum ovoga juna, kao što Kosovo zaslužuje početak pregovra o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

"Želim da odam javno priznanje premjerima Dačiću i Tačiju za napore kakve ulažu u dijalog. Pitanja o kojima je riječ su kompleksna i osjetljiva, a rezultat dijaloga je od kritične vaqžnosti za odnos Unije i sa Srbijom i sa Kosovom. Oni bi trebali da ohrabre države članice EU da donesu odluku o početku pregovora sa Srbijom i pregovora sa Kosovom...", kaže evropski komesar za proširenje, Štefan File:

I šta sada?

"Gospodja Ešton mora da pripremi izveštaj do ponedeljka i rekla je jasno u svojoj izjavi da ima još nekoliko sati u kojim bi ona želela da i jedna I druga delegacija još jednom pogledaju ove predloge i vide da li je moguće doći do dogovora” kaže portparolka visoke predstavnice EU, Maja Kocijančič.

A nova, reklo bi se zadnja prilika za postizanje sporazuma je sutra, za kada je zakazan još jedan krug pregovora i koji bi, nadaju se u Briselu, trebalo rezultrati postizanjem sporazuma Beograda i Prištine o zajednici srpskih opština na Kosovu.
XS
SM
MD
LG